Antena Meniu Search
x

Video Radiații extrem de periculoase la orele prânzului. Risc de arsuri și insolație în următoarele ore

Peste 80 de mii de turişti sunt pe litoral în acest weekend. Este o oază de răcoare acolo, plajele şi terasele sunt ocupate ca în plin sezon estival. Atenţie, însă, cât staţi la soare. Şi cum vă protejaţi în aceste zile. Indicele UV este foarte ridicat.

de Redactia Observator

la 22.06.2024 , 13:35

Radiaţia solară este foarte puternică, aşa cum se întâmplă în general la mare, vara, în zilele cu ser senin. Valoarea razelor UV este de 10, ceea ce înseamnă că este foarte periculos să vă expuneţi, în acest moment, la soare. Reamintim că ne aflăm într-un an cu maxim de activitate solară, ceea ce face ca radiaţia să fie periculoasă chiar şi în zilele cu nori, spun specialiştii. De asemenea, trebuie ştiut că nisipul reflectă radiaţia chiar şi sub umbrelă, ca oglinda. 

5 judeţe, sub cod roşu de caniculă

În prima zi de weekend 5 judeţe din sud se vor afla sub cod roşu de caniculă. Potrivit ANM, în Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Sâmbătă, valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată.

Articolul continuă după reclamă

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Meteorologii arată că valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unități.

Pe acelaşi subiect

Cod roşu de caniculă, duminică, în Bucureşti şi 8 judeţe

Duminică, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. În aceste zone va fi Cod roșu. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, duminică, valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Ieşim de sub atenţionarea de cod rosu de caniculă luni dimineaţă, dar caldura nu va bate in retragere. Abia spre sfârşitul săptămânii viitoare aerul redevine respirabil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Vremea » Radiații extrem de periculoase la orele prânzului. Risc de arsuri și insolație în următoarele ore