Antena Meniu Search
x

Video Recordurile meteo se ţin lanţ, după cea mai călduroasă iarnă din istorie. Luna lui Mărţişor a adus în dar temperaturi ca de aprilie

Iarna care tocmai a trecut ar putea fi cea mai călduroasă din istoria ţării noastre. Temperaturile au bătut record după record. Am avut în multe zile, chiar şi 20 de grade cu plus. 2023 a fost cel mai călduros început de an de când se fac măsurători, cu un record absolut pe 18 ianuarie de 22,5 grade. Conform ONU, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii și încălzirea globală se accelerează. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 08.03.2023, 20:20

Vezi și

Ianuarie 2023 a debutat cu un record absolut în istoria măsurătorilor meteo din ţara noastră. Maxima absolută a fost înregistrată pe 18 ianuarie la Turnu Măgurele: 22,5 grade Celsius. Era doar apogeul unui început de an cu temperaturi care au bătut toate recordurile. Pe 2 ianuarie, în Pătârlagele, la Buzău, de exemplu, au fost 21,3 grade. În loc de ninsori puternice, viscol şi troiene, ne-am răsfăţat sub soare. Şi februarie a continuat în aceeaşi notă. Zile în şir cu peste 20 de grade. 

Elena Mateescu, director ANM: Iarna 2022-2023 să fie cea mai caldă iarnă din 1961 şi până în prezent. Avem o temperatură de 2,2 grade, o abatere pozitivă de 3,2, depăşind recordul din 2006-2007. Iernile devin mai blânde, iar acest lucru este confirmat şi de statistica celor mai călduroase ierni. Începând din 2019 şi până în prezent, ne arată faptul că in medie, iernile sunt mai blânde. 

Temperaturi anormale în martie, ca de mijloc de aprilie

Luna lui Mărţişor a adus în dar temperaturi duble faţă de cele cu care eram obişnuiţi, ca de mijloc de aprilie.  

Pe acelaşi subiect

"Ne bucurăm de vremea frumoasă." 

''Şi anul trecut în martie stăteam în tricou şi pantaloni scurţi. Zăpezi n-au mai fost pe la noi."

Specialiștii spun că la baza acestor recorduri stau schimbările climatice. 

Robert Manta, meteorolog: Aerul rece coboară spre sud din ce în ce mai mult, iar aerul cald urcă spre nord. Avem pătrunderi reci in martie, calde în ianuarie. O dinamică din ce în ce mai mare, ceea ce face ca tranziţiile să fie foarte rapidă. Trecem uşor de la rece la cald şi invers. Iernile din poveşti nu prea mai sunt, nu mai avem acest rezorvor de aer rece. 

Meteorologii spun că valul de căldură se va pondera în a doua jumătate a lunii, iar temperaturile vor scădea cu aproape 10 grade faţă de cele de acum. Temperaturile ridicate vin şi cu o notă de plată. Calota glaciară se topeşte neaşteptat de rapid. Gheaţa din Antarctica s-a extins într-o proporţie mult prea mică şi a doborât recordul negativ înregistrat în 2017.

Ca efect, stratul de gheaţă de la Polul Sud se subţiază văzând cu ochii. Cum cele mai mari întinderi de gheaţă de pe Glob se reduc extrem de rapid de la un an la altul, la fel de repede creşte şi nivelul Oceanului Planetar. Efectele sunt devastatoare în evoluţia climei pe Pământ, prin înmulţirea şi intensificarea fenomenelor meteo extreme în toate ţările. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Recordurile meteo se ţin lanţ, după cea mai călduroasă iarnă din istorie. Luna lui Mărţişor a adus în dar temperaturi ca de aprilie