Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România "a fiert" la temperaturi de peste 43 grade. A fost cea mai caldă zi de la începutul anului

Weekend-ul a început cu temperaturi record. A fost cea mai caldă zi de la începutul anului. Aproape toată România este sub avertizare de arșiță extremă. La 44 de grade, aerul a fost extrem de sufocant, mai ceva ca într-un deşert. Iar nopţile se vor simţi ca la tropice. Nici mâine nu va fi mai bine. Judeţe întregi fierb sub coduri roşii şi portocalii de caniculă.

de Redactia Observator

la 23.07.2022 , 19:36

România a fiert astăzi la temperaturi de peste 43 grade. Cinci judeţe au fost sub cod roşu de caniculă, deja al doilea de la începutul acestei veri. Abia puteai respira la amiază. Ca şi cum ar trece prin foc s-au simţit cei care au avut treabă pe afară. 

În Satu-Mare a fost depăşită maxima absolută a lunii iulie care a fost de 39.2 grade în 2007. Azi, soarele a ars la 43 de grade. Căldura extremă i-a ţinut pe oameni prizonieri în case. Oraşul părea părăsit la prânz. De teamă că li se va face rău şi vor sfârşi leşinaţi pe străzi, mulţi au stat la adăpostul aerului condiţionat din apartamente. Cei care au ieşit totuşi, au dat mai întâi o fugă până la fântânile arteziene. 

Reporter: Cum rezistaţi pe căldura asta? 

Vezi și

LocalniciCu apă rece, stăm la umbră. Cu bicicleta simţi un aer mai rece. lichide multe, mâncăm mai puţin. 

Pe acelaşi subiect

Canicula a paralizat sudul țării

Şi sudul ţării s-a topit. Centrul istoric al Craiovei a fost pustiu. Puţinii oameni de pe străzi stau ascunşi sub pălării. La terase cu greu găseşti câte un client. La Festivalul Deliciilor Turceşti organizat zilele acestea în oraş nu e nimeni. Doar o familie coace Kurtos Kalacs, dar fără prea mult noroc. 

Femeie: Cu canicula asta e chiar pustiu. Aşteptăm seara, după ora 6 încep oamenii să circule. 

Doamna Maria perpeleşte câţiva mici pe un grătar încins. De 40 de ani, cu asta se ocupă şi a învăţat să păcălească orice anotimp. 

Maria: Toată lumea vrea să mănânce, cine vrea să mai stea la aragaz la ora asta, pe căldura asta. Ne băgăm picioarele în apă rece. Ne ducem, ne mai spălăm, ne mai ăla, ce atâta. Ia uitaţi, ventilatorul ăla ce credeţi că ne face? 

Ce face? Păi ne face aer. Ăsta e aer cu condiţie. Îi dai drumu, merge, nu-i dai drumu, n-ai aer. 

Cu umor se răcoresc şi oamenii de la sat. Au propriile soluţii anticaniculă. Învelite în haine, sticlele ţinute peste noapte în congelator le ajută să se răcorească. 

Localnici: Stăm pe la umbră, mai bem apă. Nu mi s-a făcut rău deloc! Am bidoane de apă pe aici! 

Pe uliţe, nu vezi ţipenie de om. Rar, câte o bunică ce a avut nevoie de câteva cumpărături urgente. 

Mâine, canicula se mută în sudul ţării

La 43 de grade, cu un echipament sufocant pe el, un poliţist din Timişoara face haz de necaz. 

Poliţist: Începem ziua cu un duş rece! Doar în acest mod, puteţi înţelege ce simte un brutar la gura cuptorului!  Acesta nu este pistolul radar, este pistolul care măsoara temperatura ca să vă pot prezenta condiţiile în care lucrează un poliţist! 

Astăzi a fost cea mai caldă zi de la începutul acestui an. Maxima absolută a fost însă în 2007, când la staţia meteo Calafat, în luna lui Cuptor, au fost 44,3 grade Celsius. Mâine canicula se va muta în jumătatea de sud a ţării. Temperaturile vor urca până la 40.41 de grade Celsius la umbră, iar aerul va fi greu respirabil. Meteorologii anunţă că şi în august arşiţa şi seceta vor afecta majoritatea zonelor ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Vremea » România "a fiert" la temperaturi de peste 43 grade. A fost cea mai caldă zi de la începutul anului