Antena Meniu Search
x

Vremea 16 - 29 ianuarie 2023. Val de aer tropical peste România, urmează temperaturi de peste 21 grade Celsius

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 16 - 29 ianuarie 2023. Potrivit specialiștilor, un val de aer tropical va aduce în țara noastră temperaturi maxime de 18 - 21 grade Celsius.

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 13:00

Harta temperaturilor în Europa
Vremea 16 - 29 ianuarie 2023. Val de aer tropical peste România, urmează temperaturi de peste 21 grade Celsius - Observator

ANM a emis luni, 16 ianuarie 2023, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. 

Astfel, conform meteorologilor, ne așteaptăm la noi recorduri termice, atât la valorile maxime, cât și la cele minime și este posibil ca această lună să devină cea mai calduroasă lună ianuarie din istorie.

"De mâine, vremea se va încãlzi semnificativ în toată țara. În zilele cele mai calde, respectiv 17 - 19 ianuarie, vor fi temperaturi maxime cuprinse între  12...21 grade, cu cele mai ridicate valori în sud, sud-est. În aceste regiuni regimul termic va fi și cu 20 de grade peste cel normal din această perioadă. Climatologic, în acest interval de timp valorile termice nu ar trebui să treacă de 0...2 grade în sudul țării. Pentru intervalul 17-22 ianuarie sunt prognozate precipitații frecvente și se vor acumula cantități de apă însemnate. Regimul pluviometric va fi excedentar în vest, sud-vest, centru și la munte. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 20...30 l/mp, iar vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100...120 km/h pe creste. De la finalul acestei săptămâni vremea începe să se răcească în majoritatea zonelor, astfel că pe parcursul săptămânii viitoare vom reveni la temperaturile normale. În perioada 20 - 23 ianuarie sunt estimate precipitații mixte, lapoviță și ninsori", a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Banat

Pe acelaşi subiect

Pe parcursul primei săptămâni, valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 17 și 18 ianuarie, vor fi maxime de 12...15 grade și minime de 4...8 grade, iar între 19 și 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilații, va avea valori maxime de 5...9 grade și minime de -2...2 grade, mediat regional. Ulterior, răcirea vremii va continua, în timpul nopților vor fi valori negative, ce vor coborî spre o medie de -4 ...-3 grade (apropiate de normele din ultima decadă a lunii ianuarie), iar ziua vor fi în general 2...5 grade. În intervalul 17-22 ianuarie, vor fi precipitații frecvente și local se vor acumula cantități de apă mai însemnate, astfel că regimul pluviometric va fi excedentar; va ploua, iar între 20 și 22 ianuarie vor fi posibile și precipitații mixte. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi relativ redusă.

Crișana

În prima săptămână, valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 17 și 18 ianuarie, vor fi maxime de 12...15 grade și minime de 4...8 grade, iar între 19 și 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilații, va avea valori maxime de 5...10 grade și minime de -1...3 grade, mediat regional. Ulterior, răcirea vremii va continua, în timpul nopților vor fi valori negative, ce vor coborî spre o medie de -4...-3 grade (mai apropiate de normele pentru ultima decadă a lunii ianuarie), iar ziua vor fi în general 2...5 grade. În intervalul 17-22 ianuarie vor fi precipitații frecvente și local se vor acumula cantități de apă însemnate, astfel că regimul pluviometric va fi excedentar; va ploua, iar între 20 și 22 ianuarie vor fi posibile și precipitații mixte. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi relativ redusă.

Transilvania

În cea mai mare parte a intervalului de referință, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii ianuarie, cu abateri pozitive semnificative între 17 și 22 ianuarie, când se vor înregistra maxime de 9...15 grade și minime de 0...5 grade. Din data de 23 ianuarie, vremea se va mai răci, însă în marea lor majoritate temperaturile estimate vor fi mai ridicate decât cele normale, 0...4 grade ziua și -6...-2 grade noaptea, mediat regional. Între 18 și 22 ianuarie, vor fi precipitații locale, temporare – la început ploi, apoi posibil mixte, regimul pluviometric fiind ușor excedentar în vestul și sud-vestul regiunii. În a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

Maramureș

Până în jurul datei de 23 ianuarie, vremea se va menține mult mai caldă decât în mod obișnuit în luna ianuarie, cu medii ale temperaturilor maxime de 5...9 grade și ale minimelor de 1...5 grade, valori diurne chiar mai ridicate (de 10...13 grade) urmând a se înregistra în 18 și 21 ianuarie. Din 24 ianuarie este estimată o răcire a vremii, astfel că temperaturile vor deveni mai apropiate de cele normale, cu 1...4 grade ziua și -6...-4 grade noaptea, mediat regional. Între 17 și 22 ianuarie, precipitațiile vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ - ploi la început, apoi posibil mixte. În cea de-a doua săptămână, regimul pluviometric va fi deficitar, cu probabilitate de precipitații redusă.

Moldova

La începutul intervalului, vremea va fi în încălzire accentuată, astfel că valorile de temperatură vor fi semnificativ mai ridicate decât cele normale în luna ianuarie, cu medii ale maximelor de 6...13 grade (chiar mai mari în data de 18 ianuarie) și ale minimelor de 0...6 grade. Din data de 23 ianuarie, temperaturile vor fi în scădere, dar în general se vor situa tot peste cele climatologic specifice, fiind estimate valori diurne de 1...4 grade și nocturne de -6...-2 grade, mediat regional. Între 17 și 19 ianuarie, pe areale restrânse va ploua slab, iar pentru perioada 20-23 ianuarie sunt estimate precipitații locale, mixte. Din 24 ianuarie, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Dobrobea

Vremea va fi în încălzire apreciabilă, astfel încât între 17 și 21 ianuarie valorile termice vor fi semnificativ mai ridicate față de cele obișnuite în această perioadă din an; media maximelor va fi 11...17 grade și a minimelor de 5...10 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor fi în scădere, dar se va situa peste normele climatologice ale ultimei decade de ianuarie, fiind estimate valori diurne de 3...7 grade și nocturne de -2...2 grade, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referință, regimul pluviometric va fi deficitar, probabilitatea pentru precipitații locale fiind mai ridicată între 22 și 25 ianuarie.

Muntenia

Încălzirea apreciabilă a vremii din prima parte a intervalului, va determina înregistrarea unor valori termice semnificativ mai ridicate față de cele normale în luna ianuarie, în special între 17 și 19 ianuarie când media maximelor va fi de 15...19 grade, iar a minimelor de 4...8 grade. Temperaturile vor fi în scădere începând din 23 ianuarie, dar chiar și după această dată este estimat un regim termic mediu în general peste cel climatologic specific perioadei, cu valori diurne de 4...9 grade și nocturne de -3...0 grade. În primele zile, pe arii restrânse vor fi averse de ploaie, în general slabe, iar probabilitatea pentru precipitații locale va fi mai ridicată între 21 și 23 ianuarie.

Oltenia

Pe parcursul primei săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creștere și se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 18, 19 și 20 ianuarie, vor fi maxime diurne de 13...19 grade și minime nocturne de 4...8 grade, iar la începutul intervalului și între 21 și 23 ianuarie, temperatura aerului va avea valori maxime de 5...9 grade și minime de -2...2 grade, mediat regional. Ulterior, răcirea vremii va continua, însă regimul termic va fi în general peste cel mediu caracteristic în ultima decadă a lunii ianuarie. În prima săptămână, regimul pluviometric va fi excedentar, cu precipitații predominant sub formă de ploaie pe arii extinse și local mai însemnate cantitativ. În a doua parte a intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

La munte

Până în data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra maxime de 2...9 grade și minime de -3...3 grade, mai mici doar la peste 1800 m altitudine. Ulterior, vremea se va răci, iar până la finalul intervalului de referință vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, în special pe creste, cu zile în care vor fi valori ușor peste cele specifice lunii ianuarie. În perioada 17-22 ianuarie, vor fi precipitații în cea mai mare parte a zonei montane și local, cu precădere în masivele vestice și sud-vestice, se vor înregistra cantități de apă însemnate; la început vor fi mai ales ploi și lapoviță, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, apoi vor predomina ninsorile. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai scăzută.

În București vor fi 20 de grade Celsius

Meteorologii anunță că în următoarele zile la București se vor înregistra temperaturi de primăvară. Deși suntem la mijlocul lunii ianuarie, termometrele vor arăta chiar și 20 de grade Celsius. Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, până marți la ora 8.00, cerul va fi temporar noros la București, iar spre dimineață vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 0...2 grade. Apoi, până joi, la ora 20.00, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice datei. Maximele vor fi de 14...15 grade în după-amiaza zilei de marți, apoi de 18...20 de grade.

Temperaturile minime se vor situa între 5 și 9 grade. Temporar cerul va avea înnorări și vor fi condiții pentru averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilelor de miercuri și joi, au precizat meteorologii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Vremea » Vremea 16 - 29 ianuarie 2023. Val de aer tropical peste România, urmează temperaturi de peste 21 grade Celsius