Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un dom de căldură extremă se dezvoltă peste Europa, în această săptămână. Sunt anunțate temperaturi resimțite care pot atinge și 50 de grade Celsius

Un dom de căldură extremă - o masă de aer cald blocată într-o regiune - se dezvoltă în aceste zile în Europa, țări precum Spania, Franța, Germania, Marea Britanie sau Italia urmând să experimenteze temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Canicula va cuprinde mai întâi în sud-vestul Europei, apoi se va răspândi treptat în vestul bătrânului continent.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 13.06.2022, 12:14

Diagramele meteo arată o probabilitate foarte mare a dezvoltării, în această săptămână, a unui val de căldură puternic, mai întâi în sud-vestul Europei, canicula urmând să cuprindă apoi, treptat, vestul Europei. Potrivit specialiștilor de la Severe Weather, domul de căldură (o masă de aer cald blocat într-o regiune câteva zile sau săptămâni) va staționa în aceste zile în Franța și Spania.

Temperaturi de peste 45 grade Celsius, în Spania

Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică, în acest weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au experimentat 40 de grade în orele de vârf după-amiază. Căldura se va extinde, de asemenea, la nord-nord-est în Franța, în zilele următoare, și se va intensifica și mai mult.

Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 °C în sud-ul Franței și chiar mai mari în Spania, unde valorile ar putea depăși 45 °C.  Ambele țări ar putea înregistra recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. 

Pe acelaşi subiect

severe-weather.eu

Meteorologii amintesc faptul că recordul de căldură din toate timpurile înregistrat în Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf la 45,2 °C.

În această săptămână, domul de căldură va afecta, de asemena, Germania, Benelux și Anglia și s-ar putea extinde până în săptămâna viitoare.

Ce este un domul de căldură

Explicația simplă pe care am putea-o folosi atunci când discutăm despre un dom de căldură este că funcționează ca un capac pe o oală. Domul are ca rezultat captarea unei mase de aer foarte cald, în special la cele mai joase altitudini. Astfel, se creează o vreme foarte stabilă și o masă de aer foarte uscată, cu șanse minime de precipitații. Rezultă o creștere a temperaturilor la valori extreme, datorită coborării maselor de aer în centrul domului de căldură.

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea contestă sau chiar dobândesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii.

severe-weather.eu

Valul de căldură care se dezvoltă în aceste zile în vestul-sud-vestul Europei este de așteptat să se extindă în multe țări și să dureze cel puțin 5-7 zile, posibil chiar mai mult în sudul Franței și Peninsula Iberică. Temperaturile din Spania și Portugalia ar putea depăși 42-43 °C în regiunile sudice. La nivel local sunt posibile și temperaturi de vârf în timpul zilei, atingând 44-45 °C între luni și joi. Aceste temperaturi sunt excepționale pentru perioada începutului-mijlocul lunii iunie în sudul Peninsulei Iberice. 

Căldura extremă se va extinde în Franța, Germania și Anglia

Deoarece modelul general al vremii rămâne destul de similar și la mijlocul acestei săptămâni, domul de căldură și valul de căldură de dedesubt se vor răspândi, de asemenea, mai spre nord și nord-est, în Franța, Elveția și vestul Alpilor. De asemenea, spre vestul Germaniei, Benelux și Anglia, spre weekendul următor. Cea mai intensă căldură este, totuși, de așteptat în sudul Spaniei.

Cu toate acestea, acest val de căldură va aduce probabil cele mai timpurii de 40 °C înregistrate vreodată în Franța continentală, deoarece valorile atât de ridicate în prima jumătate a lunii iunie sunt excepționale și rare. Conform ultimului model de prognoză meteo, acest prag va fi depășit cu ușurință în zilele următoare. De fapt, acesta este probabil cel mai timpuriu val de căldură de această intensitate observat vreodată de la începutul înregistrărilor meteorologice în Franța.

Cea mai ridicată temperatură pentru Franța înregistrată în iunie este de 46 °C în Vérargues (34) pe 28 iunie 2019. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Un dom de căldură extremă se dezvoltă peste Europa, în această săptămână. Sunt anunțate temperaturi resimțite care pot atinge și 50 de grade Celsius