Antena Meniu Search
x

Un val de praf saharian loveşte România. Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii

O masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară, au anunţat autorităţile naţionale de mediu. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, potrivit news.ro

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 15:20

Un val de praf saharian loveşte România. Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii
Un val de praf saharian loveşte România. Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii - Shutterstock

"Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei", a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.

Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii

Sursa citată a precizat că, potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

"Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena  o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice", a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma. 

Pe acelaşi subiect

Orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei

Autorităţile de mediu mai anunţă că staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către  public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro    

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Un val de praf saharian loveşte România. Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii