Antena Meniu Search
x

Video Val de ger peste România din această noapte. Meteorologii anunţă temperaturi de -10 grade

Iarna abia acum începe. După viscol, meteorologii anunţă zile gerose şi nopţi îngheţate. Februarie aduce temperaturi periculoase pentru sănătate. De la degerături până la şoc cardiac sau accident cerebral, avertizează medicii, care au un sfat paradoxal: hidratarea este vitală nu doar pe caniculă, ci şi pe ger.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 31.01.2023, 19:46

Vezi și

Gerul pune stăpânire pe România din această noapte. Februarie începe cu minime de -9 grade celsius. Spre finalul săptămânii temperaturile cresc timid, dar tot va fi foarte frig. Şi primele două săptămâni din februarie se anunţă foarte reci în Transilvania, Muntenia şi Moldova. Ninsori, însă, nu se anunţă.

Mihai Timu, meteorolog: Până spre jumătatea lunii februarie temperaturile vor fi undeva între minus 10 şi zero grade şi cel mult șase grade. Pot fi intervale scurte în care să avem fenomene severe, o răcire bruscă. Prima jumătate a lunii februarie pare să aducă precipitaţii mai puţine în comparaţie cu luna ianuarie.

Gerul din următoarea perioadă poate fi o ameninţare pentru sănătate, dacă nu ştim să ne ferim. Extremităţile trebuie protejate. Capul şi mâinile să fie acoperite pentru că pe la extremităţi se pierde căldura din organism, spun medicii.

Alcoolul care încălzeşte este doar un mit

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Alexandrescu, medic de familie: Cu mănuşi, cu fular, dar nu foarte, foarte gros. Măcar o şoşetă în plus, trebuie să avem grijă să avem o şi o încălţare confortabilă.  Piciorul trebuie să stea confortabil ca să nu îngheţe. Mult mai bine este să porţi în loc de un pulover foarte, foarte gros două sau trei bluze de grosimi mai mititele şi dacă se poate, către corp, prima bluză să fie din bumbac, este ideal. Pe copilul mic îl îmbraci cum te îmbraci pe tine.

Alcoolul care încălzeşte este doar un mit. Pe ger, face mai mult rău decât bine.

Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă: Alcoolul vă face vulnerabili la frig, apare şi acea vasodilataţie, sunt accentuate pierderile de căldură, aprecierea riscului este dificilă şi puteţi suferi accidente iar traumatismele prin cădere pe gheaţă pot să vă imobilizeze într-o zonă în care este foarte frig.

Medicii recomandă şi evitarea plimbărilor matinale sau nocturne, când temperaturile sunt foarte scăzute. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% la fiecare grad Celsius în minus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Vremea » Val de ger peste România din această noapte. Meteorologii anunţă temperaturi de -10 grade