Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Valul de căldură topeşte Europa. În Sardinia şi Sicilia, temperaturile vor urca până la 44 de grade Celsius, în sudul Turciei până la 40 de grade

Întreaga planetă se topeşte de căldură. Peste 260 de milioane de americani au fost avertizaţi să se pregătească de temperaturi nemaiîntâlnite de 30 de ani încoare. Iar sudul Europei clocoteşte sub un val de aer tropical venit din deşertul african. Nu mai găseşti răcoare nici pe crestele Alpilor Italieni - sunt 30 de grade Celsius acolo, în loc de cel mult 20. Iar situaţia se va înrăutăţi peste câteva ore. 

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 20:47

Italienii au parte, pentru al treilea an la rând, de temperaturi specifice lunii august. Localnicii şi turiştii au fost sfătuiţi să se hidrateze corespunzător şi să evite expunerea la soare. Chiar şi aşa, plajele din peninsulă sunt arhipline. 

Temperatura în orăşelul Bolzano, chiar în inima Alpilor Italieni, a ajuns la 31 de grade, cu 10 mai mult faţă de valoarea normală perioadei. Temperatura record este adusă de anticiclonul african Minos.   

Valul de căldură topeşte Europa

Vezi și

De mâine, jumătatea de sud a ţării, inclusiv capitala Roma, va fierbe. Este în vigoare un cod portocaliu de caniculă până joi seară. Arşiţa va fi resimţită cel mai tare pe insulele Sardinia şi Sicilia, unde mercurul din termometre va urca până la 44 de grade Celsius. 

Pe acelaşi subiect

Valul de căldură a ajuns şi în Turcia. Cea mai afectată regiune este sudul ţării. În Adana, temperatura va ajunge la 40 de grade Celsius. Localnicii de toate vârstele încearcă să se răcorească în parcurile din oraşe. 

"Este foarte cald, este foarte cald! Noaptea, nu pot să dorm, din cauza căldurii, nu pot să stau în casă. Ne topim acasă! Este foarte cald, suntem bătrâni şi nu putem rămâne în case", spun localnicii. 

În toată ţara, temperatura este cu 6 grade mai mare faţă de valoarea normală perioadei. Franţa, în schimb, e sub cod portocaliu de furtuni. În Gironde, aproape de Bordeaux, a căzut grindină iar rafalele de vânt au ajuns până la 100 de kilometri pe oră. Centrul Germaniei este şi el vizat de un cod roşu de furtuni.

Vremea este extremă şi peste ocean. Statele Unite se pregătesc pentru un val de căldură fără precedent. Meteorologii avertizează că fiecare zi va aduce zeci de recorduri noi de temperatură. Vor fi atinse valori cu care cei născuţi în ultimii 30 de ani nu s-au mai întâlnit. 

"Nu-mi place foarte tare căldura, așa că asta va fi foarte greu pentru mine. Încerc să beau cât mai multă apă rece", spune un bucătar.

"Bem foarte multa apă. Am fost antrenor de fotbal înainte, așa că sunt foarte familiarizat cu semnele de insolație, bolile cauzate de căldură și epuizarea", spun localnicii.

Căldura creşte riscul de incendii. În Los Angeles, peste 6 mii de hectare au fost pârjolite. Cel puţin o mie de persoane au fost evacuate din regiune. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Vremea » Valul de căldură topeşte Europa. În Sardinia şi Sicilia, temperaturile vor urca până la 44 de grade Celsius, în sudul Turciei până la 40 de grade