Antena Meniu Search
x

Caracterizarea climatică a lunii octombrie. Mult soare, puține ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat caracterizarea climatică a lunii octombrie. Potrivit specialiștilor, octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când vremea se menține însorită zile la rând, asta deși nopțile devin tot mai reci.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.10.2019, 09:34

Caraterizarea climatică a lunii octombrie.
Octombrie, cea mai stabilă lună de toamnă - pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat caracterizarea climatică a lunii octombrie. Potrivit specialiștilor, octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când vremea se menține însorită zile la rând, asta deși nopțile devin tot mai reci.

Meteorologii anunță că, în octombrie, în majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ploile, însă, vor fi puține și slabe cantitativ.

Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7ºC mai mici decât cele din luna septembrie.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12ºC în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12ºC.

Valori între 8 si 10ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8ºC. În zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 2 si 4ºC, iar la Vf. Omu chiar sub 0ºC (fig. 1).

Octombrie, luna în care se pot înregistra temperaturi de vară

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime “estivale” chiar şi în luna octombrie, temperaturi ce depăşesc 35 – 38ºC. Astfel, temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România, este de 39,0ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 ºC, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi. Tot în această lună invaziile de aer artic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar si sub -15ºC.

Puține ploi în octombrie

Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. La Bucureşti, minima absolută este de -10,7ºC, înregistrată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti-Filaret. Luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din luna octombrie, sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 în cea mai mare parte a ţării. Cantiţăţi sub 30 l/m2 sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea. Între 50 si 75 l/m2 se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic şi Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Valori ale mediilor multianuale de precipitaţii peste 75 l/m2 se înregistrează în special la staţiile meteorologice situate la altitudini de peste 1800 m (fig. 2).

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 l/m2 , la Stâna de Vale, în anul 1992. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 143,3 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1972. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 l/m2 (Cernavodă, 4 octombrie 1945).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Caracterizarea climatică a lunii octombrie. Mult soare, puține ploi