Antena Meniu Search
x

Vremea în noiembrie. Temperaturile scad considerabil în ultima lună de toamnă

Luna noiembrie păstrează, cel puțin în primele ei zile, caracteristicile sezonului de toamnă, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Treptat, însă, spre sfârșitul lunii, apar lapovița și uneori ninsoarea, odată cu instalarea sezonului rece.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 06.11.2019, 18:31

Temperaturile scad considerabil în noiembrie
Caracterizarea climatică a lunii noiembrie - Profimedia Images

Luna noiembrie păstrează, cel puțin în primele ei zile, caracteristicile sezonului de toamnă, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Treptat, însă, spre sfârșitul lunii, apar lapovița și uneori ninsoarea, odată cu instalarea sezonului rece.

În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul.

În aceste condiţii şi temperaturile din noiembrie marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.

Temperaturile scad considerabil în noiembrie

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8ºC decât în zona litoralului.

În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC, anunță ANM.

În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și de Curbură, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC.

În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … -2ºC.

Maxima istorică a lunii noiembrie - 30 de grade Celsius

Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30ºC. Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004.

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926. La Bucureşti, maxima absolută este de 29,4ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926.

Au existat şi ani în care s-au înregistrat temperaturi minime, la fel de neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15ºC, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948. Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957. La Bucureşti, minima absolută este de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la Bucureşti-Băneasa.

Ploile, mai frecvente decât în octombrie

Regimul precipitaţiilor din noiembrie înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se observă o creştere a cantităţilor lunare de precipitatii, medii multianuale (1961-2018), în sudul şi sud-vestul ţării precum şi în vestul şi nord-vestul acesteia ca urmare a aportului de aer umed dinspre Marea Mediterană.

În aceste zone, mediile multianuale, sunt cuprinse între 50 şi 75 l/m2 . Cantităţi lunare, medii multianuale, mai mici de 30 l/m2 sunt înregistrate, în Delta Dunării, izolat, în centrul și nord-estul țării. Între 30 şi 50 l/m2 sunt caracteristice Dobrogei, Munteniei, Moldovei şi celei mai mari părţi a Transilvaniei. Valori între 75 si 100 l/m2 se înregistrează în zona montană înaltă (peste 1500 m).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Vremea » Vremea în noiembrie. Temperaturile scad considerabil în ultima lună de toamnă