Antena Meniu Search
x

Vremea s-a schimbat radical în doar 24 de ore. Sunt anunțate temperaturi și cu 10 grade mai mici, iar la munte sunt așteptate ninsori și lapoviță

În trei zile, temperaturile au scăzut şi cu zece grade. Mai ales în sudul ţării, unde până ieri a fost caniculă. Urmează zile ploioase, iar la munte va fi lapoviţă şi ninsoare. Temperaturile nu vor depăşi 24 de grade nicăieri în ţară.

de Redactia Observator

la 17.09.2022, 21:24

Vezi și

În Bistriţa, temperaturile nu au depăşit 15 grade şi a plouat mărunt de la primele ore ale dimineţii. Dintr-o dată, oamenii s-au trezit că trebuie să scoată din dulapuri garderoba de toamnă. 

LocalnicăMi-am luat o pereche de ghete că am zis cum a scăzut brusc temperatura nu mai pot să umblu cu pantofi d-ăia de vară. Doamne fereşte! În plină caniculă, la 38 de grade, am plătit o factură la gaze care o depăşit 240 de lei.

Reporter: Şi la ce vă aşteptaţi acum? 

Localnică: Nu mă întreba! Să plătesc vreo 700, poate 800 la temperaturi mai scăzute. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: Aş fi vrut să mai stea, mai e ceva de lucru pe afară, colo şi colo, dar vedem că a venit mai devreme. 

În pieţe, comercianţii nu au mai putut sta doar cu hainele de vară. 

Femeie: Ne îmbrăcăm mai gros şi n-avem ce face.

Reporter: La picioare? 

Femeie: Ne este frig că suntem şi uzi. 

Vremea rămâne rece toată săptămâna viitoare. Vom avea temperaturi şi cu 2-3 grade mai mici decât cele normale pentru luna septembrie. 

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile

Iris Ţiţineanu, meteorolog de serviciu: Deci unde norma climatologică ar fi, spre exemplu, în Transilvania de 23-24 de grade, ne aşteptăm ca temperaturile maxime acolo să nu depăşească mâine 14-15 grade. 

Iar vântul puternic va spori senzaţia de frig. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: În Braşov, ploaia, ceaţa şi temperaturile atmosferice scăzute au stricat planurile de vacanţă ale turiştilor care îşi doreau un weekend de toamnă blândă la munte. În schimb, mulţi dintre ei s-au refugiat pe străzile din centrul istoric al oraşului. 

Toamna adevărată a venit cu doar câteva zile înainte de echinocţiu. 

Iris Ţiţineanu, meteorolog de serviciu: Vremea se va răci accentuat în toate regiunile şi va deveni deosebit de rece în vest, în nord şi în centru iar în zona montană înaltă ne aşteptăm ca trecător să se semnaleze şi precipitaţii mixte. 

Masa de aer foarte cald de origine africană a fost treptat înlocuită de una mult mai rece venită din nordul Europei. Deja, în Munţii Alpi, pe înălţimile din Italia, Austria şi Elveţia a nins. 

În zilele următoare vor fi temperaturi de îngheţ şi pe crestele Carpaţilor aşa că ploile se vor transforma la mare altitudine în lapoviţă şi ninsoare.

Până mâine la prânz, în vest şi centru sunt în vigoare un cod portocaliu şi unul galben de ploi abundente, descãrcãri electrice, grindinã şi vijelii. În restul ţării, vântul va bate cu până la 75 de kilometri pe oră, iar pe creste va atinge şi 100 de kilometri pe oră. Vremea rea vine după o lungă perioadă cu temperaturi foarte ridicate. În Buzău, au înflorit merii pentru a doua oară în acest an, tocmai pentru că a fost prea cald. 

Merii au înflorit pentru a doua oară în acest an

Vremea rea vine după o lungă perioadă cu temperaturi foarte ridicate. În Buzău, au înflorit merii pentru a doua oară în acest an, tocmai pentru că a fost prea cald. 

Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buză: Nu este normal. Vorbim de tulburări fiziologice, mai precis dereglări ale fenofazelor. Clima a indus în eroare ceasul de orientare al pomilor. 

Pomii care înfloresc în această perioadă nu vor ajunge să rodească, iar florile se vor usca. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Vremea s-a schimbat radical în doar 24 de ore. Sunt anunțate temperaturi și cu 10 grade mai mici, iar la munte sunt așteptate ninsori și lapoviță