Antena Meniu Search
x

Video Zonele în care temperaturile trec de 40 de grade în următoarele zile. "Cupola de foc" vine la pachet cu furtuni violente

Valul de aer african a ajuns la noi în ţară şi urmează câteva zile cu temperaturi infernale. Meteorologii au emis deja şi primul cod portocaliu de caniculă din acest an. De mâine, în nouă judeţe din ţară temperaturile vor ajunge şi la 38 de grade Celsius, iar aerul va fi uscat şi aproape irespirabil. Restul ţării va fi sub cod galben de caniculă. În mai multe localităţi din Iaşi din cauza caniculei şi a secetei deja se dă apă cu porţia.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 28.06.2022, 19:30

Vezi și

E deja cald ca într-un cuptor în mai multe judeţe din vestul ţării. Timişoara, Arad, Bihor şi Satu-Mare au fost astăzi sub cod galben de caniculă. La soare au fost şi 36 de grade, iar aerul a fost aproape irespirabil.

Tânăr: Mă aştept să fie mai cald zilele următoare. Ca să mă protejez de căldură port pălărie şi mă hidratez destul de bine.

Cupola de foc vine la pachet cu furtuni violente. În Craiova, o rupere de nori de câteva minute a pus doi copaci la pământ şi a smuls un acoperiş. În Gorj, oamenii au fost surprinşi de furtună şi de grindină la ştrand.

În Iaşi în schimb din cauza secetei şi a caniculei, un oraş şi 18 comune primesc apă potabilă cu porţia. La robinet curge apă doar dimineaţa, între orele 8 şi 10, şi seara între orele 18 şi 21.

Pe acelaşi subiect

Disperați, oamenii își construiesc fântâni

Disperaţi, unii oameni au început să-şi construiască fântâni.

Cristi, muncitor: Este e o cerere foarte mare, mai ales că peste tot apa s-a raţionalizat de la ApaVital, iar oamenii caută alternative şi se folosesc de clasicele fântâni.

Clara Mihociu, reporter Observator: Problemele cauzate de secetă continuă chiar şi în momentul în care cineva decide să îşi facă o fântână în curte. Asta pentru că din lipsa ploilor, în loc să se găsească apă la 10-15 metri adâncime, cei care realizează fântâni sunt nevoiţi să sape chiar şi 25 de metri pentru a da de apă.

Furnizorul susţine că pe lângă secetă de vină sunt şi oamenii pentru că o folosesc apa în agricultură.

Răzvan Manolache, ApaVital: Dacă s-ar conşientiza de către populaţie că un consum propriu mare duce la penurie pentru ceilalţi membri ai comunităţii mare parte din problemă ar fi rezolvată.

Cod portocaliu de caniculă, de miercuri până vineri

Temperaturile vor fi tot mai sufocante în perioada următoare. De mâine până vineri, nouă judeţe din vestul şi nord-vestul ţării vor fi sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce tot restul ţării va fi sub cod galben.

Florinela Georgescu, director executiv ANM: Aşteptăm temperaturi de 37-38 de grade, pe arii mai restrânse poate chiar 39 de grade. Şi la mare va fi foarte cald, soarele va fi foarte puternic.

Canicula se va extinde în toate regiunile şi se va intensifica în zilele următoare. În zonele de câmpie, la soare se vor depăşi 40 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Vremea » Zonele în care temperaturile trec de 40 de grade în următoarele zile. "Cupola de foc" vine la pachet cu furtuni violente