Antena Meniu Search
x

Alegeri Locale 2024 Baia Mare. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Baia Mare

Alegerile Locale 2024 din Baia Mare au loc pe 9 iunie. Locuitorii oraşului vor vota duminică primarii, consilierii și președintele Consiliului Județean pentru următorii 4 ani. Competiția cea mai crescută la primari este în Baia Mare, unde sunt 15 candidați pe loc, toţi bărbaţi, unul dintre ei fiind independent. Fostul primar din 2020 Cătălin Cherecheş nu mai candidează după ce a fost condamnat pentru luare de mită. 

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 16:19

Municipiul cu cei mai mulţi candidaţi pentru primăria - Shutterstock

Anul acesta 16 candidaţi se luptă în voturile cetăţenilor pentru funcţia de primar a municipiului Baia Mare pentru următorii 4 ani. Cătălin Cherecheş, care a câştigat pentru a treia oară funcţia în 2020 susţinut de PNȚCD nu mai candidează anul acesta, după ce în 2023 a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, apoi a fugit din ţară cu buletinul vărului său. A fost găsit în Germania şi extrădat.

Viceprimarul Doru Dăncuş a fost ales ca primar interimar până la alegerile din 9 iunie. Acesta candidează pentru funcţia actuală din partea PSD. Se va lupta pentru scaunul de primar cu Bogdan Ionel-Ovidiu de la PNL, Pap Zsolt Istvan (UDMR), Pîrvănoiu Costel (AUR), Cirţ Mircea (PVN), Herţeg Călin Gheorghe (PAD), Hodorogea Bogdan (SOS), Ciucă Sever-Iulian (PER), Cristian Brian (USR), Barbur Florin Gheorghe (REPER), Filip Claudiu-Gheorghe (PV), Pop Liviu-Marian (PUSL), Anghel Cristian (Forţa Dreptei), Groza Călin-Florin (POT) şi Zainea Sergiu-Florian, candidat independent.

Candidatul Partidului Naţional Conservator Român (PNCR), Mircea Dolha, a anunţat marţi, 4 iunie, că s-a retras din cursa electorală pentru primăria municipiului Baia Mare şi că susţine candidatura social-democratului Doru Ioan Dăncuş.

Articolul continuă după reclamă

Lista candidaților pentru Primăria Baia Mare 2024

Pe acelaşi subiect

Lista celor 16 candidaţi pentru postul de primar al Municipiului Baia Mare, după cum urmează: 

  • Doru Dăncuş (PSD) - primarul interimar
  • Bogdan Ionel-Ovidiu (PN)
  • Pap Zsolt Istvan (UDMR)
  • Pîrvănoiu Costel (AUR)
  • Cirţ Mircea (PVN)
  • Herţeg Călin Gheorghe (PAD)
  • Hodorogea Bogdan (SOS)
  • Ciucă Sever-Iulian (PER)
  • Cristian Brian (USR)
  • Barbur Florin Gheorghe (REPER)
  • Filip Claudiu-Gheorghe (PV)
  • Pop Liviu-Marian (PUSL)
  • Anghel Cristian (Forţa Dreptei)
  • Groza Călin-Florin (POT)
  • Zainea Sergiu-Florian, candidat independent.

La Consiliul Local al municipiului Baia Mare, vom putea alege dintre cei 301 de candidaţi de pe listele propuse de partidele: USR, UDMR, Forţa Dreptei, PAD, PER, PNCR, PNL, POT, REPER, S.O.S, PSD, PUSL, PE, PEN, AUR. 

Cum decurg alegerile locale din 9 iunie. Alegătorii primesc 5 buletine de vot

Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar îşi vor alege şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot. După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.

Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.

Curiozitățile alegerilor locale de pe 9 iunie 2024

Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban. Pentru unii candidaţi vârsta e doar un număr. O dovedeşte un bărbat din Vaslui care la aproape 101 ani e pe liste la alegerile locale din 9 iunie. Bătrânul candidează pentru un post de consilier local în comuna Dumeşti din județul Vaslui. 

Fiecare alegător poate vota unde este arondat conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate. La Alegerile Locale 2024 există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale. 

Principalii competitori politici la următoarele alegeri locale vor fi Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL), Uniunea Salvaţi România (USR), Forţa Dreptei (FD), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR/RMDSZ), REPER, PRO România (PRO) şi S.O.S. România (S.O.S.). La ultimele alegeri locale, cele din 2020, PSD a obţinut mai multe mandate de primar la nivel naţional decât PNL, însă liberalii au obţinut un scor mai bun decât social-democraţii la consiliile judeţene şi cele locale.

În străinătate, din cele 915 secţii de votare, cele mai multe vor fi deschise în ţările în care şi prezenţa cetăţenilor români este mai mare. Astfel, în Italia vor fi deschise 150 de secţii, în Marea Britanie, 147, în Germania – 104 secţii şi Franţa 66 de secţii, iar în republica Moldova, 52 de secţii, în SUA fiind 48 de secţii de votare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Alegeri locale 2024 » Alegeri Locale 2024 Baia Mare. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Baia Mare