Calendarul alegerilor din 2024. PSD şi PNL au ajuns la un numitor comun, Opoziția acuză un atac la democrație: "Ciolacu şi Ciucă vor instaurarea partidului unic în România"
E oficial. Vom alege primarii şi europarlamentarii în aceeaşi zi, pe 9 iunie. Coaliţia de guvernare s-a înţeles să devanseze şi alegerile prezidenţiale. Ambele tururi vor fi în septembrie. Astfel, vom avea timp de mai multe luni doi preşedinţi de ţară, unul ales şi unul în funcţie. La fel şi în cazul primarilor. Ultimul rând de alegeri, cele parlamentare, vor fi pe 8 decembrie.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Faptul că noi am decis să facem această comasare, nu este ceva împotriva democraţiei. Este, dimpotrivă, un plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor.
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Suntem în faţa dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a Coaliţiei referitor la modul în care se vor desfăşura alegerile europarlamentare şi locale, şi anume decizia Coaliţiei de a comasa cele două runde de alegeri.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Eu am sentimentul că am făcut ce este mai bine pentru ţara mea. Indiferent de costuri.
PSD și PNL au ajuns la un numitor comun
- Ciucă a explicat ce s-a schimbat din noiembrie 2023, când anunța că PNL merge singur în alegerile din 2024: "O...
- Reacția lui Kelemen Hunor, după comasarea alegerilor locale și europarlamentare: "Nu va schimba nimic. Nu ne este...
- Liderii coaliției explică de ce listele la alegerile locale vor fi separate. "La firul ierbii e mai multă...
PSD şi PNL au ajuns la un numitor comun, după negocieri la sânge, care au pus pe jar Coaliţia de guvernare. Aseară, liderii celor două partide au bătut palma pentru alegeri comasate. Liderii politici spun că decizia a fost luată în funcţie de rezultatul ultimelor sondaje.
Mihai Tudose, europarlamentar PSD: Mai mult de 60% din români doresc comasarea. Şi o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării.
Pe baza aceluiaşi sondaj, PSD cere să aibă mai mulţi oameni pe listă decât PNL.
Reporter: Pe o listă comună cu PSD, care este procentul care revine PNL?
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Este vorba de nivelul de reprezentativitate în funcţie de rezultatele pe care le avem fiecare dintre partide.
Potrivit sondajului, PSD ar obţine 31% dintre voturi, la europarlamentare, în timp ce PNL este cotat la 20%. Urmează AUR cu 18 procente, Alianţa Dreapta Unită, cu 15 la sută şi partidul Dianei Şoşoacă, plasat la 8 procente.
Sunt cifrele care le-au dat frisoane liberalilor şi social-democraţilor. Aşa că, aseară, s-au înţeles în privinţa alegerilor din 2024: liste comune la Parlamentul European și comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist.
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: În strategie e nevoie de anumite mişcări tactice. Ceea ce s-a întâmplat acum este o mişcare tactică ţinând cont de tot ceea ce se întâmplă de jur împrejurul nostru
Restul alegerilor nu vor fi comasate. Coaliţia vrea totuşi să devanseze alegerile prezidenţiale. Asta înseamnă că până în decembrie vom avea doi preşedinţi, unul ales şi altul în funcţie. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Sunt trei variante, nu este foarte greu, 1 - 15, 8 - 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8 - 22 ar fi cea mai potrivită.
Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Liderii coaliţiei vor ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie, fără a fi comasate cu alegerile parlamentare. În acest sens, Parlamentul ar putea adopta în curând un proiect UDMR care prevede că alegerile prezidenţiale pot fi organizate cu 90 de zile înainte ca mandatul preşedintelui în exerciţiu să expire. În acelaşi timp, primarii care vor fi aleşi în luna iunie, odată cu alegerile europarlamentare vor aştepta până la finalul lunii septembrie pentru a-şi prelua mandatele.
Reacția Opoziției
Aceste planuri au înfuriat opoziţia.
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei: În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la Curtea Constituţională.
Cătălin Drulă, preşedintele USR: Ceea ce doresc Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este instaurarea partidului unic în România.
Trei nume sunt în cărţi, momentan, pentru primăria Capitalei. Gabriela Firea de la PSD, Sebastian Burduja de la PNL şi Cristian Popescu Piedone, de la P-USL. În ţară, PSD şi PNL merg pe candidaţi separaţi la alegerile locale. Mai puţin în oraşele în care sunt contracandidaţi puternici, precum Braşov sau Timişoara. Aici sunt luaţi în calcul candidaţi comuni. Algoritmul va fi că un partid va da preşedintele Consiliului Judeţean şi celălalt primarul oraşului de reşedinţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰