Antena LIVE

Curs valutar

Video

Jumătate din români nu mai lasă bacşiş. Ospătar: "Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune"

Jumătate dintre români nu mai lasă bacşiş când mănâncă la restaurant. Pe măsură ce călătoresc mai mult, adoptă şi obiceiuri occidentale.  În multe ţări din Europa, clienţii nu dau niciun euro în plus faţă de nota de plată. Excepţii fac doar la restaurantele de fine dining.

De la 08.05.2023, 20:01
WhatsApp
Vezi și:

9 din 10 români lăsau bacşiş la restaurant în 2019. Acum, doar 5 din 10 mai fac asta. Unul dintre motive este că au preluat obiceiurile europenilor. În ţările nordice, bacşişul este considerat chiar un gest lipsit de fineţe. În Suedia şi Norvegia, de exemplu, un cuplu plăteşte echivalentul a cel puţin 400 de lei pentru o cină într-un restaurant mediu. Alte ţări, printre care şi România, impozitează atenţiile lăsate chelnelilor. În Franţa, Portugalia sau Marea Britanie, Clienţii lasă, în medie, 10% din nota de plată ca taxă de servicii.

În primele două luni ale anului, restaurantele şi cafenelele au încasat peste 11 milioane de lei din bacşiş

"Românii călătoresc mult există din ce în ce mai multe ţări în care bacşişul nu este un obicei şi probabil că împrumutăm şi noi uşor, uşor din acest obicei. În ultima perioadă s-a tot încercat integrarea acestui bacşiş pe bonul de casă, pe factură. Clientul zice: ok, bacşişul ăla se duce pe factură sau pe bon, ia statul din el, ia patronul. Şi atunci, de ce să mai las bacşiş dacă oricum nu ajunge la omul ăsta?", a declarat Adrian Asoltanie, analist economic.

În general, în restaurante, bacşişul depinde de cât de bine se simte clientul. Chelnerii cred că primesc bacşiş de la mai puţini clienţi pentru că românii nu îşi mai permit să fie generoşi. "Din ce în ce mai puţin. Din cauza cardului, clienţii noştri rotunjesc. O notă de 88 de lei, clientul ne spune să taxăm 100 de lei. Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune", a declarat Niculae, ospătar.

"Oamenii care veneau să mănânce şi aveau un anumit buget, poate nu neapărat calculat. Dacă ar lăsa acelaşi tips pe care îl lăsau înainte, ar depăşi banii alocaţi pentru o masă în oraş. Cred că din cauza asta tipsul a scăzut", a declarat Andrei Cristache, proprietar restaurant. În primele două luni ale anului, restaurantele şi cafenelele au încasat peste 11 milioane de lei din bacşiş. Din aceşti bani, puţin peste un milion de a mers în bugetul statului. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

restaurant bacsis ospatar bani
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Strategia SUA și a Europei ca să nu împingă India în brațele Rusiei
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024