Antena LIVE

Curs valutar

Video

Mesele la restaurant, din ce în ce mai costisitoare. Ospătarii se plâng că oamenii le scad din bacşiş

Vremurile în care ieşeam săptămânal la masă, în oraş, sunt pe cale să apună. Valul de scumpiri a lovit şi restaurantele. Meniurile de prânz depăşesc 25 de lei, iar nota de plată a crescut cu peste 20%, faţă de anul trecut. Sunt măsuri obligatorii ca să rămână pe piaţă, spun patronii, care se plâng că încă nu şi-au revenit după restricţiile din pandemie. 

De la 08.04.2022, 21:18
WhatsApp
Vezi și:

Scumpire. Este cuvântul de ordine al acestor zile, inclusiv în industria ospitalităţii. 

"Undeva la 10-20% plătim în plus, în zilele curente. Papanaşii. Înainte erau 16 lei, acum sunt 18", spun clienţii.

Ioana Matei - reporter Observator: Faţă de anul trecut, ieşirile la restaurant s-au scumpit, în medie, cu 20%. Concret, dacă primăvara trecută plăteam pentru meniul de prânz 22 - 26 de lei, adică ciorbă, fel principal, salată şi garnitură, astăzi, aceleaşi preparate costă cu 5 lei mai mult. 

Nota de plată este şi mai mare, dacă mergem pe varianta a la carte. Doar ciorba costă în jur de 19 lei şi cu greu mai găsim un fel principal pe bază de carne sub 30 de lei. Desertul depăşeşte 15 lei, aşa că nota de plată depăşeşte 150 de lei, pentru două persoane.

Pe acelaşi subiect

Efect de domino al scumpirilor la alimente

Raportat la salariul mediu, doar o ieşire pe săptămână ar însemna 10 la sută din venituri. 

Este un efect de domino al scumpirilor din piaţă. Proprietarii de restaurante spun că facturile cresc de la o săptămână la alta, aşa că nu mai pot ţine preţurile sub control. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Cartofii, cu 70%. Adică de la 1,2 lei la 2 lei. Carnea de mici s-a scumpit cu 31%, carne de pui s-a scumpit cu 30%. Salariile în industria ospitalităţii au crescut cu aproximativ 32%, în ultimii doi ani. De ce? Pentru că au rămas oameni mai puţini. 

Ionuţ Melintescu - director restaurant: Dacă acum trei luni am dat 16.000 la energie, acum două luni am dat 44.000. Din păcate, ieşitul la restaurant, ceea ce ne plăcea tuturor, o să devină un lux. 

Clienţii îşi "recuperează" banii scăzând bacşişul

Nici bacşişul nu mai e ce a fost. 

Cosmin Pădureţu - ospătar: Tipsul era undeva la 20 de lei, acum s-a schimbat. 5 lei, 10 lei. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Bacşişul astăzi nu mai poate fi dat pentru că el nu mai poate fi trecut pe card. Şi asta este cumva cererea principală a industriei ospitalităţii către autorităţi. Să putem reglementa bacşişul ca veniturile angajaţilor noştri să nu fie afectate. 

Materia primă şi facturile la energie au ajuns să reprezinte aproape jumătate din cheltuielile unui restaurant, de la 31%, cât erau înainte de criza scumpirilor.  

Cât costă cina în oraş

Ioana Matei
restaurant bacsis ospatar scumpiri
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024