Antena LIVE
Video

Mesele la restaurant, din ce în ce mai costisitoare. Ospătarii se plâng că oamenii le scad din bacşiş

Vremurile în care ieşeam săptămânal la masă, în oraş, sunt pe cale să apună. Valul de scumpiri a lovit şi restaurantele. Meniurile de prânz depăşesc 25 de lei, iar nota de plată a crescut cu peste 20%, faţă de anul trecut. Sunt măsuri obligatorii ca să rămână pe piaţă, spun patronii, care se plâng că încă nu şi-au revenit după restricţiile din pandemie. 

De la 08.04.2022, 21:18

Scumpire. Este cuvântul de ordine al acestor zile, inclusiv în industria ospitalităţii. 

"Undeva la 10-20% plătim în plus, în zilele curente. Papanaşii. Înainte erau 16 lei, acum sunt 18", spun clienţii.

Ioana Matei - reporter Observator: Faţă de anul trecut, ieşirile la restaurant s-au scumpit, în medie, cu 20%. Concret, dacă primăvara trecută plăteam pentru meniul de prânz 22 - 26 de lei, adică ciorbă, fel principal, salată şi garnitură, astăzi, aceleaşi preparate costă cu 5 lei mai mult. 

Nota de plată este şi mai mare, dacă mergem pe varianta a la carte. Doar ciorba costă în jur de 19 lei şi cu greu mai găsim un fel principal pe bază de carne sub 30 de lei. Desertul depăşeşte 15 lei, aşa că nota de plată depăşeşte 150 de lei, pentru două persoane.

Pe acelaşi subiect

Efect de domino al scumpirilor la alimente

Raportat la salariul mediu, doar o ieşire pe săptămână ar însemna 10 la sută din venituri. 

Este un efect de domino al scumpirilor din piaţă. Proprietarii de restaurante spun că facturile cresc de la o săptămână la alta, aşa că nu mai pot ţine preţurile sub control. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Cartofii, cu 70%. Adică de la 1,2 lei la 2 lei. Carnea de mici s-a scumpit cu 31%, carne de pui s-a scumpit cu 30%. Salariile în industria ospitalităţii au crescut cu aproximativ 32%, în ultimii doi ani. De ce? Pentru că au rămas oameni mai puţini. 

Ionuţ Melintescu - director restaurant: Dacă acum trei luni am dat 16.000 la energie, acum două luni am dat 44.000. Din păcate, ieşitul la restaurant, ceea ce ne plăcea tuturor, o să devină un lux. 

Clienţii îşi "recuperează" banii scăzând bacşişul

Nici bacşişul nu mai e ce a fost. 

Cosmin Pădureţu - ospătar: Tipsul era undeva la 20 de lei, acum s-a schimbat. 5 lei, 10 lei. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Bacşişul astăzi nu mai poate fi dat pentru că el nu mai poate fi trecut pe card. Şi asta este cumva cererea principală a industriei ospitalităţii către autorităţi. Să putem reglementa bacşişul ca veniturile angajaţilor noştri să nu fie afectate. 

Materia primă şi facturile la energie au ajuns să reprezinte aproape jumătate din cheltuielile unui restaurant, de la 31%, cât erau înainte de criza scumpirilor.  

Cât costă cina în oraş

Ți-a plăcut acest articol?

restaurant bacsis ospatar scumpiri
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024