Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ceafă de porc, pastramă şi piept de pui - la analize la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare

Porc injectat sau cu condimente, care să acopere mirosul de stricat din galantare. Asta a descoperit echipa Observator într-o perioadă în care românii cumpără carne mai mult ca oricând, ca să o pună pe grătare. Un real pericol pentru sănătate, avertizează medicii.

De la 13.07.2024, 14:15
WhatsApp
Vezi și:

Fix 30 de secunde. Atât a durat ca Chef Orlando Zaharia să pregatească două bucaţi de carne pentru gratar. Atât dureaza si daca am face si noi la fel acasa. 

"Ştim cu toţii că anumite cărnuri care sunt marinate şi împachetate, nu întotdeauna este sub acest ambalaj produsul atât de fresh. Daca citim eticheta o sa vedeti ca contine glutamat, coloranti alimentari, sotia, tot felul de lucruri care ajuta sa ajunga la aceasta culoare", spune Chef Orlando Zaharia.

Observator a dus carnea la laborator

Cu toate astea, din graba sau din comoditate, românii preferă să cumpere pana si aceasta carne gata pregatita pentru a fi aruncata pe gratarul incins. E plina de condimente însă. Abia daca se mai vede ce culoare are carnea. Observator a dus carnea la laborator ca să vedem ce se ascunde în spatele acestui strat.

Pe acelaşi subiect

Am cumpărat ceafă de porc, pastramă, frigarui, piept de vită şi pui din trei pieţe mari din Capitală. 

"Carnea pentru gratar nu iese foarte bine, in special la carnea gata condimentata. Carnea gata condimentata este de obicei cam veche. Indicii de prospetime sunt mari. Nu putem avea o valoare legala pentru acest parametru, dar valorile sunt uneori alarmante de 30,40, azotul usor hidrolizabil, nu este o carne proaspata in niciun caz. Condimentul acopera intotdeauna din probleme", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Chiar si dupa ce sta pe gratar si se prajeste bine si pe o parte si pe alta, carnea aceasta e tot extrem de periculoasa pentru oricine o maninca. Mai ales sezonul cald. 

"Riscurile pentru o carne mai putin proaspata sunt destul de mari. Putem suspecta că respectiva carne este şi contaminată microbiologic", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Carne injectată cu apă şi aditivi

Iar când nu e veche sau contaminată, carnea pentru grătar are o altă gravă problemă. 

"Avem polisfofatii, unul dintre aditivii folositi pentru injectare, prezenti in cantitati importante. Carnea injectată înseamnă o carne în care s-a adus un plus de apă cu aditivi care o stabilizează. o fac să  ţină apă. Dacă noi injectăm carnea acasă cu apă vedem că în câteva ore apa se scurge din canre. În mod industrial  se adaugă anumite substanţe chimice care fac această apă să rămână în carne. De fapt, este o metodă de a creşte masa de carne, masa musculară şi a ne face să plătim apă", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.

Cât de mult înseamnă asta? 

"Hai sa facem un mic experiment, sa iti arat cum se intamplă. Exista niste masini care au foarte multe ace si cand trece puiul pe banda, il injecteaza",  spune Chef Orlando Zaharia.

Carnea injectată nu şi-a schimbat deloc aspectul, aşa că e imposibil să o diferenţiem în magazin.  

Potrivit normelor europene, concentratia de apă adăugată din carne nu ar trebui sa depasească 4,5%. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

experiment carne porc pui analize
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024