Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ceafă de porc, pastramă şi piept de pui - la analize la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare

Porc injectat sau cu condimente, care să acopere mirosul de stricat din galantare. Asta a descoperit echipa Observator într-o perioadă în care românii cumpără carne mai mult ca oricând, ca să o pună pe grătare. Un real pericol pentru sănătate, avertizează medicii.

De la 13.07.2024, 14:15
WhatsApp
Vezi și:

Fix 30 de secunde. Atât a durat ca Chef Orlando Zaharia să pregatească două bucaţi de carne pentru gratar. Atât dureaza si daca am face si noi la fel acasa. 

"Ştim cu toţii că anumite cărnuri care sunt marinate şi împachetate, nu întotdeauna este sub acest ambalaj produsul atât de fresh. Daca citim eticheta o sa vedeti ca contine glutamat, coloranti alimentari, sotia, tot felul de lucruri care ajuta sa ajunga la aceasta culoare", spune Chef Orlando Zaharia.

Observator a dus carnea la laborator

Cu toate astea, din graba sau din comoditate, românii preferă să cumpere pana si aceasta carne gata pregatita pentru a fi aruncata pe gratarul incins. E plina de condimente însă. Abia daca se mai vede ce culoare are carnea. Observator a dus carnea la laborator ca să vedem ce se ascunde în spatele acestui strat.

Pe acelaşi subiect

Am cumpărat ceafă de porc, pastramă, frigarui, piept de vită şi pui din trei pieţe mari din Capitală. 

"Carnea pentru gratar nu iese foarte bine, in special la carnea gata condimentata. Carnea gata condimentata este de obicei cam veche. Indicii de prospetime sunt mari. Nu putem avea o valoare legala pentru acest parametru, dar valorile sunt uneori alarmante de 30,40, azotul usor hidrolizabil, nu este o carne proaspata in niciun caz. Condimentul acopera intotdeauna din probleme", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Chiar si dupa ce sta pe gratar si se prajeste bine si pe o parte si pe alta, carnea aceasta e tot extrem de periculoasa pentru oricine o maninca. Mai ales sezonul cald. 

"Riscurile pentru o carne mai putin proaspata sunt destul de mari. Putem suspecta că respectiva carne este şi contaminată microbiologic", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Carne injectată cu apă şi aditivi

Iar când nu e veche sau contaminată, carnea pentru grătar are o altă gravă problemă. 

"Avem polisfofatii, unul dintre aditivii folositi pentru injectare, prezenti in cantitati importante. Carnea injectată înseamnă o carne în care s-a adus un plus de apă cu aditivi care o stabilizează. o fac să  ţină apă. Dacă noi injectăm carnea acasă cu apă vedem că în câteva ore apa se scurge din canre. În mod industrial  se adaugă anumite substanţe chimice care fac această apă să rămână în carne. De fapt, este o metodă de a creşte masa de carne, masa musculară şi a ne face să plătim apă", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.

Cât de mult înseamnă asta? 

"Hai sa facem un mic experiment, sa iti arat cum se intamplă. Exista niste masini care au foarte multe ace si cand trece puiul pe banda, il injecteaza",  spune Chef Orlando Zaharia.

Carnea injectată nu şi-a schimbat deloc aspectul, aşa că e imposibil să o diferenţiem în magazin.  

Potrivit normelor europene, concentratia de apă adăugată din carne nu ar trebui sa depasească 4,5%. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

experiment carne porc pui analize
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025