Antena LIVE
Video

Cum au adoptat românii merdenelele. Povestea plăcintei împrumutate de la turci și care a devenit gustul copilăriei

Puţine sunt gusturile care ne rămân lipite de suflet o viaţă întreagă. Dar dacă ar fi să punem pe o listă preparatele de care orice român a auzit, atunci sigur merdeneaua ar fi printre primele. Banala plăcintă cu brânză, că e ea din cuptorul bunicii sau de la patiseria din colţ, ne-a astâmpărat foamea din copilărie şi până dincolo de studenţie. Vă invit să-i redescoperim povestea.

De la 20.06.2022, 10:15

”Plăcinţica modestă, mirosind a şalvari peticiţi, merdeneaua s-a târât, ambiţioasă şi fără scrupule, până la poalele Feleacului, unde a leşinat de bucurie”. Aşa o descria Radu Anton Roman, omul care a reuşit să ne povestească bucătăria românească precum nimeni altul.

Ecaterina Hulea: ”Ca și denumire, ea provine de undeva din zona Dobrogei, de la turci. Turcii folosesc la întinsul foii un sucitor, noi așa îi spunem, dar la ei e un pic mai subțire și se numește merdenea”.

Citește și:
Cum să cureți cuptorul electric: sfaturi utile

Merdeneaua a trecut graniţe şi a ajuns din Dobrogea până în Ardeal încă de dinainte de Unirea pe care o sărbătorim azi. De la est la vest, şi de la nord la sud, cine ar putea refuza o plăcintă cu brânză, abia scoasă din cuptor.

Pe acelaşi subiect

Cum se prepară merdenelele; o rețetă transmisă din generație în generație

Uleioasă, de are nevoie de trei şerveţele, aşa cum se vinde în orice patiserie de la colţ de stradă. Sau crocantă, cu miros de fum de lemne, aşa cum o scotea bunica din cuptor.

Ecaterina Hulea: ”În bol am pregatit cam 600 de grame de făină, în mijloc am făcut o gaură unde am turnat drojdia înmuiată în lapte la temperatura camerei. Apoi pun un ou, zahăr, un praf de sare și lapte cât cuprinde ca să înmoi toată făina”.

Citește și:
Plăcintă cu mere fără zahăr. Rețetă simplă cu puține calorii

Ecaterina Hulea a învățat reţeta de la mama ei. După ce frământă iute aluatul, pregăteşte umplutura după gust. Cu brânză dulce sau sărată, cu sare, ouă, griş sau chiar cu mirodenii.

Ecaterina Hulea: ”Pentru mirosuri eu am pregătit petale de trandafir din fața casei”.

Românii plecați în străinătate duc dorul merdenelelor

Odată ce aluatul e dospit, se întinde, se taie în formă de pătrat, apoi se împătureşte fiecare colţ. Odinioară, se prăjeau în ulei. Astăzi, se bagă în cuptor.

Ecaterina Hulea: ”Aşezăm cu grijă tava, închidem uşa cuptorului şi eu zic că în 20 de minute merdenele vor fi gata”.

E aproape lege să mănânci merdenelele fierbinţi. Povestea lor a început la sat şi-a devenit faimoasă în marile oraşe. Aici, aproape că nu există intersecţie unde să nu simţi abur cald de aluat cu brânză.

Bogdan și Alexandra au fost plecați din țară câțiva ani şi au dus dorul merdenelelor cum numai România are.

Bogdan: ”O plăcere nevinovată. Îmi amintește de bunica, de casa bunicii, de fapt, mirosul plăcintei coapte cu brânză”.

Alexandra: ”Cele mai bune sunt făcute de bunici. Acasă, la țară. Un gust pe care nu ai cum să-l uiţi”

Ți-a plăcut acest articol?

cuptor patiserie placinte
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024