Secretele bucătăriei chinezești
Bucătăria chinezească este una dintre cele mai vechi și mai bogate moșteniri culinare de pe Pământ. În ciuda diversității de preparate, bucătăria chinezească are la bază câteva principii simple, dar adânc înrădăcinate în cultura acestui popor. Ca să știi să gătești preparate chinezești, cu gust autentic, trebuie să afli puțin despre povestea lor, să le înțelegi istoria.
În România sunt numeroase restaurante chinezești în care îți poți bucura simțurile cu o supă de crab și porumb dulce, ori o porție delicioasă de chow mein cu bucățele de carne de porc și tăiței de ou prăjiți. Și, ca să ai grijă de tine și să ai grijă și de ceilalți, poți comanda chiar la tine acasă preparatele preferate, prin aplicația eatZZ.ro.
Până te hotărăști ce adaugi în noua ta comandă pe eatZZ, iată câteva lucruri interesante despre culisele bucătăriei chinezești:
1. Condimentele - Mâncărurile chinezești sunt extrem de delicioase pentru că la prepararea lor s-au folosit condimente din belșug. În fiecare îmbucătură e o adevărată explozie de arome și asta pentru că baza gustului multor feluri de mâncare chinezești conține usturoi, ghimbir, pudră cu cele cinci condimente (anason, scorțișoară, cuișoare, piper Sichuan, semințe de fenicul) și ulei de susan prăjit.
2. Gătirea la aburi - Preparatele chinezești au o aromă aparte și pentru că, de cele mai multe ori, ele sunt preparate la aburi. Cum bucătăria chinezească se bazează în mod special pe legume, care sunt văzute ca un fel de mâncare, nu garnitură, spre deosebire de Occident, chinezii preferă să le gătească mai mult la abur, evitând distrugerea lor prin fierbere.
3. Wok-ul - Chinezilor le place să gătească aproape orice în wok, fie că vorbim de legume, carne ori fructe de mare. Preparatele nu sunt prăjite, ci sunt ținute deasupra unei flăcări puternice cât să fie pătrunse de sosul pe care bucătarul îl toarnă din când în când în tigaie. Forma specială a tigăii permite gătirea rapidă a alimentelor, care apoi sunt amestecate prin agitarea wok-ului.
4. Sosurile cu amidon - Un sos bun poate să ridice un preparat mediocru la rand de fine cuisine, iar chinezii sunt renumiți pentru sosurile lor condimentate și la care folosesc, surprinzător sau nu, un amidon de porumb de calitate care dă consistență și luciu în farfurie.
5. Satâr-ul - Rar se întâmplă să vezi cuțite obișnuite în bucătăriile chinezilor. Cei mai mulți bucătari profesioniști, dar și oamenii simpli care nu au renunțat la tradițiile lor, folosesc satârul la aproape orice: de la curățarea usturoiului, până la zdrobirea cărnii, înainte de preparare, ca să fie mai fragedă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰