Antena LIVE

Curs valutar

Cum l-a trădat Serbia pe Vladimir Putin şi a ajutat masiv Ucraina: "Sunt doar afaceri. Nu e treaba mea unde ajunge muniţia"

Război în Ucraina. Serbia, un aliat al Rusiei, a intensificat discret vânzările de muniție către Occident. Potrivit estimărilor, Belgradul a exportat indirect în Ucraina muniţie de aproximativ 800 de milioane de euro, prin ţări terţe, relatează Financial Times (FT).

De la 25.06.2024, 17:03
Cum l-a trădat Serbia pe Putin şi a ajutat masiv Ucraina. "Sunt afaceri. Nu e treaba mea unde ajunge muniţia" Profimedia

Președintele Aleksandar Vucic a comentat situația drept o oportunitate de a face afaceri, insistând că nu va lua parte în război. "Face parte din relansarea noastră economică și este important pentru noi. Da, ne exportăm muniția", a spus el într-un interviu.

Serbia, prietenă cu Rusia, a exportat muniţie de 800 de milioane de euro către Occident din 2022

"Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia...dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi şi alţii. Ceea ce fac ei cu ea (n.r. muniţia) este treaba lor la final. Chiar dacă știu (unde ajunge muniția), asta nu este treaba mea. Treaba mea este să mă asigur că ne ocupăm legal de muniția noastră, că o vindem...Trebuie să am grijă de oamenii mei și atât. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni la Kiev și la Moscova. Aceștia sunt frații noștri slavi" a spus Vucic. Primul transport de muniţii achiziţionate printr-o iniţiativă cehă a ajuns în Ucraina, a anunţat marţi prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Întrebat despre suma de 800 de milioane de euro el a spus că nu este suma de export pe un an, ci "pe doi sau trei ani, ceva de genul".  Serbia nu este nici membră NATO, nici UE, aminteşte FT. Poporul sârb are un atașament sentimental istoric față de Rusia, reproşând Occidentului campania de bombardare dusă NATO asupra țării lor în 1999. Belgradul contează pe Moscova să blocheze recunoașterea internațională a Kosovo, fosta provincie sârbă recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar care este blocată de Rusia și China să devină membră ONU.

Pe acelaşi subiect

Vucic a rezistat presiunii Occidentului de a adopta sancțiuni la adresa Rusiei și a permis aeronavelor rusești să zboare prin spaţiul său aerian chiar dacă spune că s-a angajat ca țara sa să devină membră UE. De asemenea, a încercat să se distanțeze de președintele rus Vladimir Putin. "Europa și SUA au lucrat ani de zile pentru a-l îndepărta pe Vucic de Putin", a spus un diplomat occidental, adăugând că un rol crucial a fost jucat de ambasadorul american Christopher Hill, care a sosit la Belgrad la o lună după invadarea Ucrainei. 

"Toată lumea se aștepta ca (Hill) să se certe cu Vucic, dar singurul lui plan a fost distanțarea Belgradului de Moscova", a spus diplomatul. "A reușit. Vucic nu s-a întâlnit și nici nu l-a sunat pe Putin de ani de zile. Și, desigur, apare problema transporturilor de arme care ajung în Ucraina". 

Pentru Occident a devenit mai important să obţină sprijin pentru Ucraina decât să facă presiuni asupra liderului naționalist al Serbiei în legătură cu reformele democratice, au comentat analiștii.

Analişti: Serbia a oferit ajutor masiv Ucrainei împotriva Rusiei

"Vucic ascunde că există sprijin, dar nu direct, pentru Ucraina", a spus Ivan Vejvoda, membru la Institutul de Științe Umane din Viena. "Vorbește într-un mod neclar. Este clar că nu vrea să recunoască acest lucru, vrea să-și păstreze extrema dreaptă fericită în timp ce, de fapt, Serbia a oferit ajutor masiv Ucrainei împotriva Rusiei".

Serbia a avut o industrie de armament înfloritoare în timpul Războiului Rece când făcea parte din Iugoslavia și este un producător de muniții standard sovietice utilizate la scară largă de forțele armate ale Ucrainei. De asemenea a crescut vânzările de arme într-un moment în care Rusia şi-a pus economia pe picior de război, mărind producția mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei.

Vucic a spus că Serbia are o oportunitate de aur, deoarece armele sale sunt mai ieftine decât în ​​Occident, iar cantitatea exporturilor totale de muniții ale Serbiei ar putea crește. "Rușii au făcut o treabă grozavă în ceea ce privește renaşterea și reluarea producției lor de armament. O fac rapid, dar când trebuie să faci profit, nu este ușor", a spus el.

"În Statele Unite și Germania, nu poți spune că vei produce un alt tanc fără să câștigi bani.. Și suntem buni pentru că oamenii văd acum (că suntem mai ieftini)". Participarea Serbiei la fluxul de muniție către Ucraina este atât de ascunsă încât nu este reflectată de datele oficiale, potrivit diplomaților și analiștilor.

Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care monitorizează sprijinul pentru Ucraina, nu a urmărit direct activitățile sârbe și nu are dovezi ale uno contribuții sistematice din partea sârbilor, a declarat Christoph Trebesch. Ministrul sârb de finanțe Siniša Mali a declarat că industria de apărare, care are 20.000 de angajați într-o ţară cu 7 milioane de oameni, s-ar putea extinde rapid. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina serbia
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024