Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii înaintează din patru direcţii în Doneţk. ISW: "Ofensiva rusă în Donbas va atinge apogeul în lunile următoare"

Trupele ruse continuă să înainteze din patru direcţii pe toată lungimea frontului din regiunea Doneţk. Bloggerii militari ruşi susţin că trupele Moscovei controlează 45% din oraşul minier Toreţk. Analiştii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului au evaluat că ofensiva rusă în Donbas va atinge apogeul în lunile următoare.

De la 10.10.2024, 16:57
WhatsApp
Ruşii înaintează din patru direcţii în Doneţk. ISW Ofensiva rusă în Donbas va atinge apogeul în lunile următoare Profimedia

Război în Ucraina. Trupele ruse îşi continuă neîncetat ofensiva în estul Ucrainei şi înaintează în patru zone distincte ale frontului în regiunea estică Doneţk, potrivit ultimului buletin de analiză a evoluţiei războiului publicat de platforma "DeepState" apropiată armatei ucrainene, în timp ce aceasta din urmă a revendicat o nouă lovitură asupra unui aerodrom militar pe teritoriul Rusiei, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului au evaluat că generalii ruşi au ordonat o intensificare a operaţiunilor ofensive mecanizate în regiunea Doneţk pentru a obţine victorii tactice înainte ca condiţiile meteorologice să se înrăutăţească. Trupele ruse intenționează să câștige un punct de sprijin în așezările de pe linia frontului pentru a le folosi drept trambulină pentru o nouă ofensivă asupra oraşelor Kurakove și Pokrovsk. "Forțele armate ruse probabil nu vor înceta operațiunile ofensive după sezonul de noroi de toamnă, deși condițiile meteorologice nefavorabile vor reduce probabil eficacitatea infanteriei ruse", a evaluat ISW.

Trupele ruse înaintează pe patru direcţii în Doneţk

Potrivit informaţiilor publicate de platforma "DeepState" pe Telegram, armata rusă a reuşit să câştige teren în apropierea localităţii Zolota Nivi, la aproximativ 20 de kilometri vest de oraşul Vugledar recent cucerit, a ocupat noi poziţii lângă Vuhledar, în împrejurimile oraşului Tsukurine (între oraşele Kurakove şi Pokrovsk) şi în vecinătatea oraşului Toreţk. Potrivit bloggerilor militari ruşi, trupele Moscovei controlează 45% din oraşul Toreţk.

Pe acelaşi subiect

Un alt grup de monitorizare a războiului, Centrul pentru Strategii de Apărare din Kiev, afirmă în cel mai recent buletin al său că trupele ucrainene "continuă să se retragă" pe axa Pokrovsk "din cauza superiorităţii inamicului", raportul de efective pe acel sector al frontului fiind de 9 la 1 în favoarea trupelor ruse, şi "eficienţei scăzute a întăririlor care sosesc în acest sector".

Centrul pentru Strategii de Apărare adaugă că Rusia avansează în direcţia oraşului Pokrovsk "cu infanterie sprijinită de artilerie şi aviaţie". "Această axă continuă să fie o prioritate pentru comandamentul inamicului", subliniază acelaşi grup de monitorizare a războiului.

Potrivit acestuia, manevrele ruseşti din jurul localităţii Zolotei Nivi urmăresc să ajungă la Velika Novosilka, localitate care înainte de război avea peste 5.000 de locuitori. Aceste operaţiuni i-ar putea costa pe ruşi un număr mare de victime din cauza expunerii coloanelor de echipamente militare la focul ucrainean într-o zonă de câmpie cu teren deschis, estimează think-tank-ul ucrainean.

Potrivit Statului Major de la Kiev, Rusia menţine presiunea de-a lungul frontului de est şi a lansat 18 atacuri pe axa Liman şi 31 pe axa Kurakove în ultimele 24 de ore, acestea fiind sectoarele de front unde au loc luptele cele mai intense.

Între timp, trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului provinciei ruse Kursk îşi menţin poziţiile sub atacul constant al aviaţiei ruse. Armata rusă a revendicat miercuri preluarea controlului asupra altor două sate ocupate de armata ucraineană în această provincie de graniţă, unde trupele Kievului au lansat la începutul lunii august o ofensivă surpriză şi au ocupat acolo sute de km2 şi circa o sută de localităţi.

Kievul a sperat prin această ofensivă să forţeze Rusia să mute în Kursk trupe de pe frontul din regiunea ucraineană Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse pe acest front. Dar această strategie pare să fi eşuat, întrucât trupele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul Ucrainei. Rusia a anunţat pe 12 septembrie lansarea unei contraofensive în provincia Kursk, susţinând că a eliberat acolo până în prezent 14 sate, inclusiv cele două anunţate miercuri.

Aerodrom, lovit în Rusia

Armata ucraineană a mai transmis joi că a lovit peste noapte un depozit de muniţii pe un aerodrom din regiunea rusă Adîgheia în Caucazul de Nord, la aproximativ 450 km de linia frontului. Ucraina încă evaluează pagubele cauzate după ce un incendiu s-a declanşat pe acest aerodrom în urma atacului cu drone, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene.

Potrivit Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU), aproximativ 57 de avioane şi elicoptere ruseşti de luptă şi antrenament, inclusiv Su-34, Su-35 şi Mi-8, erau staţionate pe aerodromul Hanskaia în momentul atacului. De partea sa, armata rusă a susţinut tot joi că a lovit două lansatoare de rachete antiaeriene americane Patriot, arme costisitoare şi valoroase livrate Ucrainei de aliaţii săi occidentali, fără a preciza locul atacului.

Sistem Patriot, lovit în Ucraina

Cu o zi înainte, armata rusă a difuzat pe Telegram un videoclip filmat din dronă şi despre care susţinea că arată o lovitură cu rachete Iskander asupra unei baterii Patriot în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk (centru-est). Potrivit Moscovei, un lansator dintr-un sistem Patriot a fost distrus şi un altul avariat.

Autorităţile de la Kiev nu au comentat deocamdată aceste declaraţii, mai ales că Ucraina evită în general să-şi dezvăluie pierderile militare, la fel şi Rusia. Totuşi, o deputată ucraineană, Mariana Bezugla, cunoscută pentru criticile sale la comandamentului militar ucrainean, a confirmat că un sistem Patriot a fost avariat, adăugând că acesta "nu este primul".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina donetk kursk
Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?

Cu cardul

Cu numerar

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul de mare viteză care ar putea fi construit în totalitate până la finalul...
Fanatik.ro
Publicat 10.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Rușii și-au doborât o „superdronă” care o luase razna. Ucrainenii au pus...
spotmedia.ro
Publicat 09.10.2024
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vremea se schimbă radical...
Gandul
Publicat 10.10.2024
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai...
Adevărul
Publicat 10.10.2024
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
A1
Publicat 10.10.2024
Horoscopul zilei de 11 octombrie 2024. Taurii sunt atenți la cei din jurul lor....
CaTine
Publicat 10.10.2024
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru...
spynews.ro
Publicat 09.10.2024
Ion Țiriac ar fi internat la un spital din Viena. Care ar fi starea de sănătate...
GSP
Publicat 10.10.2024
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru...
Click.ro
Publicat 09.10.2024
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic...
Useit
Publicat 10.10.2024
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de...
Redacţia.ro
Publicat 10.10.2024
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe...
libertatea.ro
Publicat 10.10.2024
Justin Timberlake și-a amânat spectacolul din Newark din cauza unei...
ZU
Publicat 10.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Deparinti
Publicat 10.10.2024
Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt...
ziare.com
Publicat 09.10.2024
Când va apărea Çetin Tekindor în sezonul 3 din Golden Boy – Dragoste...
Happy
Publicat 10.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți...
Medicool
Publicat 10.10.2024
Mircea Lucescu a făcut un gest de normalitate la telefon cu MM Stoica! "Păi nu e...
orangesport.ro
Publicat 08.10.2024