Măsuri de protecție în piețe. Cum spălăm corect fructele și legumele
Mulţi români trăiesc cu teama ca nu cumva să se îmbolnăvească de COVID-19, în momentul în care vin acasă cu sacoşele de cumpărături. Specialiştii spun că riscul este redus, chiar inexistent, dacă aplicăm măsurile de prevenţie necesare.
De Redactia Observator la 02.04.2020, 12:37Mulţi români trăiesc cu teama ca nu cumva să se îmbolnăvească de COVID-19, în momentul în care vin acasă cu sacoşele de cumpărături. Specialiştii spun că riscul este redus, chiar inexistent, dacă aplicăm măsurile de prevenţie necesare.
Ambalajele alimentelor trebuie dezinfectate, pentru că nu ştim cine le-a atins înainte să le punem în coş. Iar o şi mai mare atenţie trebuie acordată fructelor şi legumelor.
În pieţe, dezinfectarea este printre puţinele măsuri de protecţie pe care comercianţii le pot aplica. Însă, de prevenţie, trebuie să ţină cont şi clienţii.
Conform Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, noul coronavirus nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul lor. Dar COVID-19 se poate transmite prin bancnote.
Atenţie mare la ambalajele produselor. Acestea nu mai trebuie reutilizate. De asemenea, este recomandat să cumpărăm legume și fructe doar din locuri avizate sanitar.
Valeria Herdea, medic de familie: Fructele se spală sub jet de apă. Se pot spăla fără niciun fel de problemă cu apă caldă, se pot curăța chiar și cu detergent, după care se clătesc foarte, foarte bine! Fructele, odată clătite, e bine să le lăsaţi inclusiv în apă rece puţin.
Sorin Mierlea: Dacă stăm la casă să le lăsăm în afara ușii, acum temparatura este destul de mică, sau pe un balcon măcar o zi.
Neagoe Tudor, producător: În primul rând, după ce plec eu de aici acasă, ca să fiu sigur că mă dezinfectez de la intrare cu totul am un coş separat, îmi las totul acolo.
De asemenea, borcanele, cutiile şi caserolele trebuie igienizate atât înainte, cât şi după ce le folosim.