Bucate de Paște, cu arome orientale. Secretele bucătarilor
Mai sunt trei zile până când ne vom aşeza cu toţii în jurul mesei de Paşti. Şi, deşi suntem izolaţi de cei dragi, iar restricţiile de circulaţie ne ţin departe de magazine asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la preparatele favorite.
De Redactia Observator la 17.04.2020, 15:18Mai sunt trei zile până când ne vom aşeza cu toţii în jurul mesei de Paşti. Şi, deşi suntem izolaţi de cei dragi, iar restricţiile de circulaţie ne ţin departe de magazine asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la preparatele favorite.
În timpul pandemiei, acestea se livrează direct la domiciliu. În restaurante, în spatele uşilor închise, bucătarii gătesc de zor ciorbă de miel, drob sau cozonac. La malul mării, preparatelor tradiţionale li se adaugă arome orientale.
Bucătarul şi-a pus şorţul şi este gata să ne arate cum se face o ciorbă de miel cu aromă orientală. Primul pas: se pune carnea la fiert. E obligatoriu să fie cu os pentru o aromă mai intensă.
Bucătar: Maduva, la orice animal, lasa un gust mult mai bun. Vom avea aici o zeama de carne, dupa o fierbere de, aproximativ, 40 de minute.
Se adaugă apoi legumele întregi. Se lasă la fiert, cam un sfert de oră. Apoi se adaugă puţin orez. Şi ar mai fi ceva: ciorba trebuie dreasă.
O dată pregătit primul fel bucătarul se poate apuca de următorul preparat nelipsit de pe masa de Paşti: drobul.
Reţeta clasică spune că drobul se prepară din organe de miel. Acestea se fierb în apă cu sare, piper şi foi de dafin. Puteţi adăuga morcov sau păstârnac pentru gust. Când sunt gata, măruntaiele se toacă şi se amestecă cu ouăle şi verdeţurile tocate: ceapă, usturoi, pătrunjel şi mărar. Apoi compoziţia se pune în tăvi şi se bagă la cuptor.
Şi cum de pe masa de Paşte nu poate lipsi cozonacul bucătăresele întind aluatul şi împletesc de zor. Umplutura poate să difere. Poate fi cu cacao, rahat şi stafide sau. cu nucă. Important este, ca în final cozonacul să arate ca la mama acasă.
Cei care nu vor să petreacă timpul în bucătărie au ocazia să comade acasă delicatesele.
Egevit Aslan, patron restaurant: Noi vrem sa oferim ceva in genul acela, respectand traditiile, dar gatite altfel, cu un gust putin modificat, pentru a avea o experienta diferita si, speram, placuta.
Indiferent ce veţi decide să puneţi pe masa de Paşte, fiţi atenţi la cantităţi! Medicii vă sfătuiesc să mâncaţi cu moderaţie. Nu este momentul să ajungeţi la spital cu indigestie.