Bucatele tradiţionale iau drumul străinătăţii. Românii pregătesc pachete cu bunătăţi pentru rudele plecate peste hotare
Pandemia pune lacătul pe graniţe, însă bucatele tradiţionale tot iau drumul străinătăţii de sărbători. Şoriciul, toba şi cârnaţii sunt trimise pachet către cei care plecaţi peste hotare. Afumătorile pregătesc bunătăţile de tot felul, iar curierii aleargă necontenit prin toate colţurile Europei cu o bucată din tradiţia românească.
De Simona Vasiac la 07.12.2021, 19:39Am venit la afumătoare ca să iau cârnaţii, coastele , toba, ca să le pregătesc să le trimit la nepot în Franţa.
Nepotul doamnei Ileana a trimis deja lista cu toate bunătăţile pe care şi le doreşte. Bărbatul stă în Franţa, iar restricţiile i-au stricat planurile de a petrece sărbătorile acasă, în România. Însă, chiar dacă locuieşte în oraşul croissantelor şi a brioşelor, pe masă îşi doreşte cârnaţi afumaţi la foc domol, slănină tăvălită prin paprika şi coaste din afumătoarea bunicii.
Ileana Godja: Sunt produse tradiţionale de ale noastre. tăiate din porc, făcute, afumate. cu lemn de fag, de prun.
Pachete cu bunătăţi pentru românii din străinătate
- Medici și experți, scrisoare pentru Klaus Iohannis și politicieni: „Deconectați cât mai rapid deciziile...
- Cârnații de Pleșcoi, nelipsiți din bagajele românilor care se întorc la muncă în străinătate. Investesc...
- Parc tematic pe Valea Dinozaurilor, în Ţara Haţegului, deschis de doi români care s-au întors din diaspora...
Femeia împachetează cu grijă şi dragoste bucatele alese pe sprânceană.
Ileana Godja: Slănină paprikată.E foarte bună şi gustoasă. Un pic de tobă. Şi asta e nemaipomenit de bună.
Toate bunătăţile merg ca unse bine stropite cu palincă tradiţională.
Ileana Godja: Nu lipseşte nici horinca de Maramureş. ii trimit ca să aibă ce bea cu soţia lui.
Într-o gospodărie vecină, părinţii unui tânăr plecat peste hotare sunt şi ei în focul pregătirilor. Vor trimite peste mări şi ţări o bucată din săbătorile tradiţionale.
Ilie Utan: Am tăiat porcul că am un băiat în Franţa. Îi trimit un pachet, 2-3 kg de pălincă. cârnaţi, caltaboş, să aibă şi el acolo cu prietenii.
E treabă multă la firmele de curierat. Mii de pachete cu preparate delicioase ajung în toate colţurile Europei.
Dan Pop, reprezentant firmă transport: Foarte multe din Belgia, Germania, Austria, chiar şi din Luxembourg. Cel mai mult se trimit produse tradiţionale: cârnaţi, brânzeturi.
Tarifele de transport nu s-au scumpit faţă de anii trecuţi. Pentru fiecare kg, curierii cer 1 euro. Dar fericirea celor ce primesc pachetele este fără preţ.