Antena LIVE

Curs valutar

Video

Preparate tradiţionale reinventate, transformate în adevărate opere de artă culinară. "Mănânci inclusiv cu privirea"

Mâncărurile "ca la mama acasă" pierd teren în ultimii ani. De la fructe de mare la avocado sau quinoa, ingredientele de import apar tot mai mult pe mesele noastre. Iar preparatele tradiţionale sunt deseori reinventate. Restaurantele și-au schimbat și ele meniurile și propun preparate spectaculoase. 

De la 23.04.2022, 20:58
WhatsApp
Vezi și:

"Raţă cu varză şi peşte cu mămăligă. Deşi pare greu de crezut, asta se află în cele două farfurii. Vorbim despre două preparate extrem de cunoscute şi care au fost reinterpretate în aşa fel încât să arate cât mai bine şi să fie cu uşurinţă fotografiate de către clienţi", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Opere de artă culinară

Într-un restaurant din centrul Capitalei, "bucatele" tradiționale sunt transformate în opere de artă culinară ... modernă. "Te atrage modul în care arată farfuria, așa că ne jucăm pe tot ce înseamnă coloristică, sosuri, dar încercăm să menținem farfuriile cât mai curate", explică Tudor Alexandru, manager restaurat. 

În ultima vreme, tot mai multe localuri mizează pe aspectul mâncării. Conceptul de "fine dining" este din ce în ce mai apreciat. Răzvan Crișan e proprietarul unui astfel de restaurant. Își folosește creativitatea pentru a oferi experiențe culinare inedite, bazate exclusiv pe ingrediente locale. 

Pe acelaşi subiect

"Mănânci inclusiv cu privirea"

"Pandemia i-a atras și pe oaspeții români să fie curioși. Ceea ce ne bucură foarte mult. Astăzi nu mai este 80-90% public format din străini, ci a ajuns la 50-50", spune Răzvan Crișan, proprietar restaurant fine dining. "Gustul este profund regional, vei simți instant zona balcanilor. Dar aspectul trebuie să fie o mică operă de artă. Pentru că mănânci inclusiv cu privirea". 

Pentru Cristina, masa în oraş este un stil de viață. Ori de câte ori are ocazia, testează localurile nou apărute. "Sunt o adeptă a hipsterizării. Mă las influenţată de modul în care arată preparatele şi merg la restaurante tocmai pentru a testa cât mai mult", mărturiseşte Cristina Oprea, clientă. 

Iată cum este preparată "vedeta" meniului, de inspiraţie asiatică: "Acesta este Saint Jacques-ul nostru, unul dintre cele mai cerute startere de la noi din restaurant". "Pentru fiecare farfurie pe care o punem în meniul nostru, există o muncă în spate, uneori de zile sau săptămâni", povesteşte Petre Ivan, proprietar restaurant.

Nici desertul nu mai seamănă cu dulciurile "de la bunica": "Am pregătit un mousse de alune de pădure, cu o cremă de vanilie cu trufe şi o pralină, acoperit cu foiţă de aur."

O farfurie frumoasă devine mai apetisantă

Aspectul este din ce în ce mai important pentru gurmanzi. "Acest mâncat frumos are o valoare în sine. În momentul în care mănânci în tihnă şi te respecţi şi mănânci ceva nu doar gustos, dar bun, sănătos şi care să fie şi frumos, îţi poţi crea o mică oază de linişte în mijlocul unei zile agitate", spune Sabrina Marinescu, fondator restaurant avocado. 

Alternativa la bucătăria românească reinventată este ... importul. Am ajuns să avem restaurante în care ingredientul principal este avocado. "A fost primit cu mare drag, a fost coadă din prima zi şi cam aşa am ţinut-o de atunci până acum. Şi, între timp, am ajuns să avem trei locaţii, două dintre ele deschise în plină pandemie", adaugă Sabrina Marinescu, fondator restaurant avocado.

Importurile de avocado au crescut de patru ori în ultimii cinci ani. La fel şi cele de mango, varză Kale sau semniţe de chia.

Mădălina Chiţac

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

mancare mancare traditionala arta culinara
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024