Antena LIVE
Video

Preparate tradiţionale reinventate, transformate în adevărate opere de artă culinară. "Mănânci inclusiv cu privirea"

Mâncărurile "ca la mama acasă" pierd teren în ultimii ani. De la fructe de mare la avocado sau quinoa, ingredientele de import apar tot mai mult pe mesele noastre. Iar preparatele tradiţionale sunt deseori reinventate. Restaurantele și-au schimbat și ele meniurile și propun preparate spectaculoase. 

De la 23.04.2022, 20:58

"Raţă cu varză şi peşte cu mămăligă. Deşi pare greu de crezut, asta se află în cele două farfurii. Vorbim despre două preparate extrem de cunoscute şi care au fost reinterpretate în aşa fel încât să arate cât mai bine şi să fie cu uşurinţă fotografiate de către clienţi", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Opere de artă culinară

Într-un restaurant din centrul Capitalei, "bucatele" tradiționale sunt transformate în opere de artă culinară ... modernă. "Te atrage modul în care arată farfuria, așa că ne jucăm pe tot ce înseamnă coloristică, sosuri, dar încercăm să menținem farfuriile cât mai curate", explică Tudor Alexandru, manager restaurat. 

În ultima vreme, tot mai multe localuri mizează pe aspectul mâncării. Conceptul de "fine dining" este din ce în ce mai apreciat. Răzvan Crișan e proprietarul unui astfel de restaurant. Își folosește creativitatea pentru a oferi experiențe culinare inedite, bazate exclusiv pe ingrediente locale. 

Pe acelaşi subiect

"Mănânci inclusiv cu privirea"

"Pandemia i-a atras și pe oaspeții români să fie curioși. Ceea ce ne bucură foarte mult. Astăzi nu mai este 80-90% public format din străini, ci a ajuns la 50-50", spune Răzvan Crișan, proprietar restaurant fine dining. "Gustul este profund regional, vei simți instant zona balcanilor. Dar aspectul trebuie să fie o mică operă de artă. Pentru că mănânci inclusiv cu privirea". 

Pentru Cristina, masa în oraş este un stil de viață. Ori de câte ori are ocazia, testează localurile nou apărute. "Sunt o adeptă a hipsterizării. Mă las influenţată de modul în care arată preparatele şi merg la restaurante tocmai pentru a testa cât mai mult", mărturiseşte Cristina Oprea, clientă. 

Iată cum este preparată "vedeta" meniului, de inspiraţie asiatică: "Acesta este Saint Jacques-ul nostru, unul dintre cele mai cerute startere de la noi din restaurant". "Pentru fiecare farfurie pe care o punem în meniul nostru, există o muncă în spate, uneori de zile sau săptămâni", povesteşte Petre Ivan, proprietar restaurant.

Nici desertul nu mai seamănă cu dulciurile "de la bunica": "Am pregătit un mousse de alune de pădure, cu o cremă de vanilie cu trufe şi o pralină, acoperit cu foiţă de aur."

O farfurie frumoasă devine mai apetisantă

Aspectul este din ce în ce mai important pentru gurmanzi. "Acest mâncat frumos are o valoare în sine. În momentul în care mănânci în tihnă şi te respecţi şi mănânci ceva nu doar gustos, dar bun, sănătos şi care să fie şi frumos, îţi poţi crea o mică oază de linişte în mijlocul unei zile agitate", spune Sabrina Marinescu, fondator restaurant avocado. 

Alternativa la bucătăria românească reinventată este ... importul. Am ajuns să avem restaurante în care ingredientul principal este avocado. "A fost primit cu mare drag, a fost coadă din prima zi şi cam aşa am ţinut-o de atunci până acum. Şi, între timp, am ajuns să avem trei locaţii, două dintre ele deschise în plină pandemie", adaugă Sabrina Marinescu, fondator restaurant avocado.

Importurile de avocado au crescut de patru ori în ultimii cinci ani. La fel şi cele de mango, varză Kale sau semniţe de chia.

Ți-a plăcut acest articol?

mancare mancare traditionala arta culinara
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024