Antena LIVE
Video

"Vedeta" fermelor româneşti, care dă 6.000 de litri de lapte pe an. Am putea da lovitura în marile magazine

Vita românească va concura cu celebrul antricot din Argentina sau Statele Unite. Crescătorii de rasă bălţată autohtonă vor să o introducă în lanţurile de hipermarketuri şi în restaurante. Carnea este la fel de fragedă şi aromată, dar costă de două ori mai puţin decât cea de import. 

De la 17.05.2022, 21:38

Bălţata românească a apărut, la mijlocul secolului trecut, prin încrucişarea taurilor Simmental cu vacile Sura de stepă, o rasă tradiţională. Fermierii o apreciază pentru că dă şi 6.000 de litri de lapte pe an. În ultimii ani, a fost ajutată şi genetic să aibă o carne mai gustoasă.  

Bălţată românească, vedeta unei ferme din Mureş

Într-o fermă din Mureş, familia Teban deţine 300 de animale, iar cele mai multe sunt din această rasă. "Am lucrat în bancă, după care datorită faptului că a crescut efectivul foarte mult, am renunţat. Am făcut infuzie pe bălţată cu Mobeliar acum patru ani de zile, după care am revenit iar la bălţată", povesteşte Valentin Teban, crescător Bălţată românească.

8.000 de crescători de vită s-au asociat şi vor să introducă această carne în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Li s-au alăturat zeci de chefi-bucătari care merge şi vor găti în centrele comerciale reţete uşor de făcut şi acasă. Printre iniţiatorii proiectului se numără şi Iacob Boca, fost sportiv devenit fermier: "Ultimii 15 ani a fost neglijată, dar în ultima vreme, bălţata românească va ajunge iar la standarul unde trebuie să fie ea, fruntea vacilor din România".

Pe acelaşi subiect

Carnea de vită, un preparat rafinat cu preţ pe măsură

Carnea de vită românească poate fi un preparat rafinat, dacă este de mânzat. Animalele se sacrifică până la doi ani şi astfel carnea este fragedă. Când o cumpărăm, trebuie să fim atenţi la culoare, să nu fie vişiniu închis, ci roşu deschis. "Compoziţia marmorată şi împănată cu grăsimi a cărnii, în funcţie de specificul de hrană, poate să aducă cele mai bune satisfacţii culinare", spune ing. dr. Liviu Todoran, specialist în alimentație publică. 

"Eu folosesc foarte mult sare grunjoasă, se zice că sarea scoate lichidele din carnea de vită". În meniul acestui restaurant din Mureş, un preparat de vită românească costă 20 de lei suta de grame, vita Angus crescută la noi costă 40-50 de lei suta de grame, în timp ce surata ei de import costă dublu. "Clientul român preferă steack-urile, ceea ce înseamnă antricot, muşchi de vită şi la cele maturale, dry-age, un t-bone, un tomahauk, 21-30 de zile maturare uscată", explică Raul Kiss, Executiv Chef.

Cât de multă carne de vită consumă românii

Chiar dacă în ultimii ani a crescut consumul de carne de vită, tot porcul este de bază la români. În primul rând datorită preţului. În medie, o persoană mănâncă lunar doar circa 350 de grame de carne de vită, la jumătate faţă de media Uniunii Europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

carne de vita vaca baltata lapte
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024