Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numere de înmatriculare verzi. Cine şi cum le poate obţine

Prima plăcuţă de înmatriculare verde a fost eliberată acum mai bine de un an. Aceste plăcuțe semnalează mașinile electrice care circulă pe drumurile din România şi vor funcţiona ca un paşaport verde. Interesante sunt însă avantajele pe care ele le aduc proprietarilor.

de Redactia Observator

la 12.05.2023 , 18:42

Numere de înmatriculare verzi. Cine şi cum le poate obţine Numere de înmatriculare verzi. Cine şi cum le poate obţine - Arhivă Observator

Numerele de înmatriculare verzi sunt acordate vehiculelor cu emisii zero de dioxid de carbon. Conform Direcţiei Regim Permise de Conducere si înmatriculare a Vehiculelor, în anul 2022 au fost emise placute cu numarul de inmatriculare avand literele si cifrele de culoare verde pentru 6.116 de vehicule cu emisii zero de CO2. Iată, ce trebuie să ştii dacă intenţionezi să îţi achiziţionezi o maşină cu numere verzi. 

Condiţii pentru a obţine numere de înmatriculare verzi

Eliberarea plăcuţelor cu numere de culoare verde pentru autovehicule electrice a început pe 27 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Mediului Apelor şi Padurilor, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul transporturilor şi Infrastructurii nr. 676/44/443/2022.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit e-juridic.manager.ro, numărul vehiculelor electrice înmatriculate în România a cunoscut o creştere medie de aproximativ 114% anual, din anul 2010 până la sfârşitul anului trecut, fiind înmatriculate în România 26.277 de vehicule electrice.

Pe acelaşi subiect

Cum se obţin numerele auto verzi

Eliberarea plăcuţelor de înmatriculare verzi se face la solicitarea expresă a proprietarului automobilului. În cazul în care aceasta lipseşte, plăcuţele eliberate vor avea literele şi cifrele de culoare neagră.

Acte necesare

Iată actele necesare pentru eliberarea unor noi plăcuţe cu număr de înmatriculare de culoare verde pentru vehicule electrice:

  • cererea solicitantului;
  • dovada plăţii contravalorii plăcuţei/plăcilor cu număr de înmatriculare;
  •  actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul persoanei juridice;
  •  plăcuţele vechi cu număr de înmatriculare ori, după caz, declaraţia de pierdere sau dovada declarării furtului acesteia/acestora emise de autorităţi competente;
  •  procura specială în formă autentică, după caz.

Care sunt costurile

Contravaloarea plăcuţelor cu număr de înmatriculare este de 20 de lei pentru plăcuţa tip A, 23 de lei pentru plăcuţa tip B (pentru partea din spate a modelelor de teren dotate cu loc de amplasare special prevăzut) şi, respectiv, 17 lei pentru plăcuţa tip C (motocicluri).

Numerele speciale se atribuie preferenţial doar la cerere, iar pentru asta va trebui achitată, în plus, taxa de 45 de lei pentru număr preferenţial.

Taxa pentru păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului este de 30 de lei, la care se adaugă contravaloarea plăcuţei de înmatriculare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri Auto » Numere de înmatriculare verzi. Cine şi cum le poate obţine