Cinci elevi eliminați pentru fraudă la simularea de BAC, peste 110.000 au participat

De Daniel Murărescu.
Publicat: 22.03.2021, 14:43.
Actualizat: 31.05.2021, 17:42

Luni s-a desfășurat simularea probei scrise la Limba și literatura română din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea 2021. Potrivit Ministerului Educației au participat peste 110.000 de elevi, dintre care cinci au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

simula BAC

Cu toate că simularea urma să le testeze nivelul cunoștințelor, înaintea examenului maturității, cinci elevi au preferat să copieze

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități. Cinci candidați au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual).

Când se anunță rezultatele la simulare

Luni, pe 22 martie, a avut loc prima probă din serie de simulări pentru examenul de Bac 2021. Este vorba despre proba la Limba şi literatura română. Celelalte trei probe se dau în zilele următoare - proba obligatorie a profilului este marţi, pe 23 martie, proba la alegere a profilului este miercuri, pe 24 martie, iar proba la Limba şi literatura maternă se dă joi, pe 25 martie.

Pe 31 martie sunt anunţate rezultatele de la aceste simulări. Rezultatele nu pot fi contestate, însă cei mulţumiţi de rezultatele obţinute pot solicita ca acestea să le fie trecute în catalog.

Simularea oferă elevilor posibilitatea de a-şi afla nivelul de cunoştinţe cu trei luni înainte de examenul propriu-zis, dar şi zonele în care mai au de acumulat informaţii pentru a se prezenta la examenul într-un mod cât mai optim. Pe de altă parte, simularea probelor oferă autorităţilor posibilitatea de a vedea unde mai au de lucru astfel încât examenul din vară să se poată desfăşura în condiţii maxime de siguranţă, iar elevii şi profesorii să evite pericolul de a se infecta cu noul coronavirus.

Ce măsuri s-au luat pentru a preveni răspândirea Covid-19

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat implementarea unor măsuri speciale pentru ca simulările de săptămâna viitoare să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Printre altele, se solicită în mod specific ca elevii care dau simulări să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, şi fără ca în clasă să mai fie permis accesul unor elevi din alte clase.

De asemenea, se precizează că se vor aplica toate prevederile legale actualizate, astfel că există posibilitatea ca elevilor să li se ia temperatura la intrarea în şcoală. Pe de altă parte, trebuie precizat că simulările nu vor avea loc în sistem online în localităţile aflate în carantină, însă autorităţile din aceste localităţi au posibilitatea de a amâna susţinerea acestor probe până când incidenţa de infectări cu noul coronavirus scade până la un nivel rezonabil, dar nu mai târziu de 15 mai.

Examenul de Bac 2021 are loc în iunie-iulie

Examenul de Bac 2021 se va desfăşura în vară, respectiv în perioada 14 iunie - 1 iulie. Totuşi, emoţiile elevilor încep încă de la sfârşitul lunii mai, pe 31 mai fiind deschis procesul de înscriere a candidaţilor, proces care se încheie pe 4 iunie, când se şi termină cursurile pentru elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a. Între 14 iunie şi 1 iulie se susţin probele, urmând ca pe 5 iulie, până cel târziu la ora 12.00, să fie afişate rezultatele.

Pe 5 iulie, între orele 12.00 şi 18.00, elevii vor putea depune contestaţii, dacă nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute. În perioada 6-9 sunt verificate contestaţiile, urmând ca pe 9 iulie să fie afişate şi rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alex Velea, replică dură la adresa lui Cătălin Măruță. Iubitul Antoniei, în război cu soțul Andrei: ”Totul e o mască, un rol...pentru bani”
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 22 iunie 2021. Taurii își revin pe plan financiar. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro