Antena Meniu Search
x

Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea: Băile Herculane, lux, gunoaie și şobolani

Pierdem în fiecare an sute de milioane de euro pentru că nu ştim să facem turism. Lipsa drumurilor şi dezinteresul autorităţilor fac din România codaşa Europei la capitolul vizitatori străini. Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?

de Redactia Observator

la 30.07.2019, 21:58

Vezi și

Pierdem în fiecare an sute de milioane de euro pentru că nu ştim să facem turism. Lipsa drumurilor şi dezinteresul autorităţilor fac din România codaşa Europei la capitolul vizitatori străini. Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea? Este campania Observator care reîncepe în această seară cu o destinaţie abandonată în trecut: Băile Herculane. Staţiunea de pe valea Cernei, cu ape vindecătoare şi cu aer pur, a ajuns de nerecunoscut. Lângă hotelurile de lux, Cristi Popovici a descoperit condiţii revoltătoare, unde turiştii fac tratamente înconjuraţi de gunoaie şi de şoareci.

Băile Herculane, una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume. În urmă cu două mii de ani, romanii au creat-o, acum românii o distrug!

Apele termale au adus faima staţiunii în întreaga lume. Legenda spune că după o luptă cu dacii, caii romanilor s-ar fi vindecat după ce au intrat într-un pârâu încălzit de munte.

A fost începutul unei poveşti care continuă şi astăzi. Pe Valea Cernei sunt zeci de izvoare cu apă termală, căutate de turişti. Dar cum ajungem la ele?

Accesul către unul din izvoarele cu apă termală se face pe sub acest drum, pe sub o ţeavă, o conductă de apă, ruginită.

Toată lumea este obligată să dea testul de echilibristică. Râpa este adâncă de trei metri, iar de pe aleea îngustă, poţi să aluneci cu uşurinţă în Cerna.

După drumul cu emoţii, "minunea" ni se dezvăluie.

Ajungem într-o groapă insalubră în care îşi caută vindecarea. Apa termală, pe care natura o scoate la lumină are 50 de grade şi un miros înţepător de sulf. Un adevărat miracol străjuit de gunoaie. 

13 oameni stau înghesuiţi în apă, ca într-o piscină rudimentară de beton. 

Alţi câţiva îşi aşteaptă rândul, pe margine. Sunt familii care bat sute de kilometri, pentru a primi tratamentul în condiţii de ev mediu.

La un alt izvor, turiştii s-au organizat. Au vopsit ei două bazine şi golesc cu rândul apa din ele. 

La doi metri de bazine, şoarecii aleargă printre picioarele oamenilor. Pare ultima grijă a celor care vin aici să se trateze. 

Munţi de gunoaie, cuiburi de şoareci, o baracă putrezită unde se schimbă lumea, dar şi un izvor cu apă vindecătoare, un izvor cu apă termală care curge prin ţevi ruginite. 

Aşa înţeleg autorităţile de aici din Băile Herculane să facă turism. Pur şi simplu îşi bat joc de nişte oameni care au probleme de sănătate.

Mulţi vin însă pentru că e gratis, aşa că trec peste toate neajunsurile. 

Reprezentanţii companiei angajate de primărie să strângă gunoiul n-au soluţii. Au însă scuze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Campanii » Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea: Băile Herculane, lux, gunoaie și şobolani