Antena Meniu Search
x

Bolnavii de cancer au ajuns de batjocura

Bolnavii de cancer au invatat cu pretul suferintei ca, in fata intereselor, nu stau nici durerea si nici moartea

Vezi și

Si asta dupa ce o sectie intreaga de oncologie a fost evacuata in trei zile din singura cladire de stat din Brasov dotata cu un buncar pentru radioterapie. Oficial, mutarea a fost facuta pentru conditii mai bune. Neoficial, insa, cladirea veche aflata la doi pasi de centrul orasului va fi vanduta si, odata cu ea, sansa la viata a mii de bolnavi.

Sunt sute de mii, si numarul lor creste de an la an. Nimeni nu stie exact cati dintre ei traiesc sau mor. Sunt bolnavii de cancer ai Romaniei pentru care sistemul nu a reusit sa faca mare lucru in ultimul deceniu.

E ora pranzului in sectia de oncologie de la Brasov. Mananca cine are putere sa mai ridice lingura si sa inghita. Domnul Gavril isi primeste tratamentul la pat, asa cum face de trei ani incoace. "Am facut 20 de sedinte si am ramas pana acum. Unii suporta mai greu, mai usor. Vai! Dar ai niste dureri de-ti vine sa... Rau, dupa tratament, nu stii ce ai".

Un norocos al unui destin crud. A fost printre ultimii pacienti care au intrat in sectia de radioterapie de stat din Brasov, in noiembrie 2011. Opt luni mai tarziu, usa sectiei s-a inchis, lasand in fata ei cel putin trei mii de pacienti in fiecare an.

O echipa a Observatorului a coborat in buncar acum cateva luni. Am gasit praf, echipamente parasite si mai ales o sursa radioactiva inca autorizata. Speram atunci ca in iunie, luna in care ne aflam, la un an de la inchidere, sectia va primi o sursa noua si personal care sa o foloseasca si care sa salveze vieti. In patru luni insa, totul s-a schimbat. O sectie de oncologie intreaga a fost nevoita sa paraseasca imobilul in trei zile, somata de Consiliul Judetean Brasov. Pereti vopsiti care ascund insa drama unor oameni pentru care tratamentul e un lux.

Odata pierdut buncarul, nimeni nu mai spera intr-o minune. In fata sutelor de oameni care se roaga pentru inca o zi de viata, Consiliul are un raspuns: Ministerul Sanatatii sa vina cu banii.

Buncarul exista deja in cladirea abia evacuata. Mutarea sectiei de oncologie aminteste de soarta spitalului de dermatologie, situat si el, la cativa pasi de centrul orasului. Inchis in 2008, spitalul a fost dezafectat si scos la vanzare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Campanii » Bolnavii de cancer au ajuns de batjocura