Sănătate, România! Infarctul ucide tot mai mulți tineri
Infarctul miocardic ucide în România tot mai mulţi tineri, iar sistemul de sănătate nu are încă toate soluţiile. Există medici, dar lipseşte prevenţia prin screening. Există aparatură, dar nu e adaptată nevoilor din spitale.
Infarctul miocardic ucide în România tot mai mulţi tineri, iar sistemul de sănătate nu are încă toate soluţiile. Există medici, dar lipseşte prevenţia prin screening. Există aparatură, dar nu e adaptată nevoilor din spitale. România nu şi-a numărat încă pacienţii cu boli cardiovasculare, în timp ce statisticile înregistrează de la un an la altul o scădere periculoasă a vârstei celor care pierd lupta cu boala. Aşa că sănătatea noastră depinde, aproape în totalitate, de noi. Urmăriţi un nou material din seria: „Sănătate, România!"
- Nicușor Dan le cere lui Bolojan şi Hurezeanu să obţină un loc la summitul convocat de Macron
- România traversează cea mai geroasă săptămână din această iarnă
- Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii
- Post de "spion de trafic", "magician pe două roţi" şi "avocat pentru blănoşi", scos la concurs într-o primărie...
- Însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat la MAE după ce dronele ruseşti au intrat din...
Infarctul miocardic. Primul pe lista cauzelor de deces în întreaga lume. O afecţiune care ucide de la an la an pacienţi tot mai tineri şi mai tineri. Iar factorii de risc sunt ispitele cele mai frecvente.
Este doar o estimare. Pentru că România nu deţine un registru naţional prin care să fie evaluate nevoile în funcţie de numărul de pacienţi.
Motiv pentru care puţinii specialişti pe care îi are România acum îşi trăiesc vieţile în spital, până la epuizare.
Gabriel este chirurg cardiovascular de patru ani. Are o soţie şi un copil. Rar îi vede. De obicei ajunge acasă când ei deja dorm.
Nu medic ar fi vrut să se facă, dar nici nu regretă alegerea de a salva vieţi. Cel mai tânăr pacient al lui avea doar trei luni. Însă vârsta nu contează când trebuie să ajuţi!
Domnul Clinci are 70 de ani şi a trecut printr-o operaţie de patru ore în care chirurgul a montat cinci bi-pass-uri în acelaşi timp. Timp de şapte ani a fost prin multe spitale, dar nimeni nu i-a spus că inima lui atârnă de un fir de aţă.
În momentul în care a făcut infarctul, a intrat de urgenţă în sala de operaţie.
Infarctul miocardic se produce atunci când cel puţin o arteră se închide, se sugrumă, astfel că muşchiul inimii nu mai e alimentat cu sânge.
Durerile sunt puternice şi se manifestă în zona pieptului, gâtului sau chiar a cordului. Uneori apar senzaţii de sufocare sau pareze ale mâinii stângi.
Corpul se încălzeşte subit şi intervine tranpiraţia în exces. Un infarct masiv poate duce la invaliditate sau la moarte.
În urmă cu douăzeci de ani, riscul de dobândire a unei boli cardiovasculare începea după vârsta de 60-65 de ani. Acum, medicii recomandă atenţie cu cel puţin 20 de ani mai devreme.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că bolile cardiovasculare ucid într-un singur an aproape 18 milioane de oameni - adică sunt responsabile de peste 30% din numărul total al deceselor. În România, în fiecare zi, peste 40 de oameni mor prin infarct miocardic, iar doi din trei adulţi au diferite afecţiuni la inimă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰