Antena Meniu Search
x

Video O bătrână din Medgidia a așteptat 5 ore ambulanța. „Mi-era să nu moară în casă”. Povestea Ta, o campanie Observator

Numărul persoanelor care se sting pe patul de spital creste, de la o zi la alta, la Constanța. Si mai grav este faptul ca in ultima saptamana, 3 persoane au fost găsite decedate la domiciliu. Desi aveau si alte boli asociate, erau infectate si cu noul virus. Medicii nu mai fac fata solicitărilor, iar cele peste o suta de posturi vacante, anuntate de serviciul de ambulata judetean, nu se ocupă pentru ca nimeni nu a venit sa se inscrie. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 25.11.2020, 17:39

Intrareaîn spitalul din Medgidia
O bătrână din Medgidia a așteptat 5 ore ambulanța. „Mi-era să nu moară în casă”. Povestea Ta, o campanie Observator
  • Un episod din campania Povestea Ta, care arată clipele de groază prin care a trecut o familie din Medgidia
  • Scrie-ne despre experiența prin care treci la [email protected]

La Medgidia, rudele unei femei de 73 de ani au crezut ca nu o mai pot salva. Femeia a facut febra puternică și abia mai putea respira. Au sunat la 112, însă ambulanța a ajuns după 5 ore. Vorbim despre un episod aproape tragic din campania Povestea Ta.

Prieten al familiei: Au zis ca au solicitări, n-au salvări si ca durează cel puțin 2 ore. Drept dovadă a venit după 5 ore. Femeia era in casa, cred ca la un pas de moarte. Daca mai întârzia jumatate de ora, o ora nu mai acea ce sa ii faca.

Fiul femeii spune ca toate simptomele mamei sale duceau cu gândul la temutul virus. Si asa a si fost.

Reporter: Care erau simptomele mamei dumeavoastră?

Fiul femeii: Dureri mari de cap, greata, ramanea fara aer, nu puteam sa o ajutam, nu puteam intra, nu se putea ridica din pat.

Nicio șansă să ajungă la.spitalul din Medgidia.

Fiul femeii: Aici nu au fost locuri absolut de loc. Absolut de loc. Asa mi s-a spus, ca nu sunt locuri la Medgidia. Nu stiam ce sa facem. Eram disperați. Mi-era sa nu moara in casa. 

Andreea Filip, reporter Observator: În acest moment aici la spitalul din Medgidia toate cele 150 de paturi pentru pacientii cu covid 19 sunt ocupate la fel si cele 13 paturi ati. Așadar toate noile cazuri sunt redirectionare catre alte spitale din județ.

Însă pentru ca pacienții să fie preluați de ambulanțe, trebuie sa existe personal, iar criza se adancește odata cu lipsa oamenilor din linia întâi. 

Silviu Coșa, prefect: Personalul este alcătuit din asistenți școlariști.  Serviciul de ambulanță are 106 posturi disponibile, asteptam pe oricine sa se angajeze. Până ieri nu venise nimeni. 

Managerul spitalului din Medgidia recunoaște că pandemia face ca sistemul sanitar sa isi arate limitele. 

Eugen Aglițoiu - manager spital Medgidia: Una din cele mai mari probleme în acest moment este asigurarea oxigenului pentru acești pacienți. Am inceput cu 2 stații de oxigen care funcționau una la jumatate cealaltă se odihnea, la un moment dat le folosea la capacitate maximă, nu făceam fata, ne ajutam de tuburi, am instalat un stocator de 3 mii de litri, acesta se termina in 24 de ore. Il schimbam. Achiziționat unul de 10 mii de litri. 

Sistemul de primiri urgențe pare, si el  sufocat de numărul tot mai.mare de cazuri. 

Silviu Coșa, prefect Constanța: Am fost nevoiți să creem  o secție covid si in spitalul județean. Au fost preluați 20 de pacienți. Capacitatea este depășită, dar se suplimenteza paturile. 

La.Constanţa, in ultimele 5 zile, 3 oameni au murit acasa. Desi aveau si alte boli asociate, erau infectati si cu noul virus.

Dacă și dumneavoastră ați trecut prin situații asemănătoare, nu ezitați să ne scrieți pe adresa de mail: [email protected]. Povestea ta poate să fie și povestea altora.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Campanii » O bătrână din Medgidia a așteptat 5 ore ambulanța. „Mi-era să nu moară în casă”. Povestea Ta, o campanie Observator