Antena Meniu Search
x

Romania pierde anual milioane de euro din pamantul nelucrat

Agricultura romaneasca nu reuseste sa scape de colapsul in care se afla de de ani buni. Noi vrem pamant! Dar atunci cand il avem, nu-l muncim, il lasam prada buruienilor sau il dam pe nimic.

Vezi și

Lipsa banilor si a investitiilor i-au facut pe tineri sa-si caute norocul peste hotare. Asa ca batranii satelor au ramas ai nimanui. La fel si ogoarele. Un colaps din care agricultura romaneasca incearca sa scape de ani buni.

Multe din ogoarele Romaniei au ramas goale si putini sunt taranii care se mai incumeta sa le lucreze. Cei care o fac se chinuie cu tehnologie veche de sute de ani. N-au de ales. Doar asa isi pot permite o bucata de paine.

Doamna Ilinca are 77 de ani. Sleita de puteri si cu chip obosit, batrana abia isi mai poate cara sapa la deal. Are acolo 10 ari de vie.

Batrana nu se lasa. Are vita nobila, iar vinul facut in ograda ei se vinde bine, cu patru lei litrul. Asa mai strange bani pentru inmormantare. Si nu se plange nici de munca, nici de hrana. Un gospodar nu va muri niciodata de foame. Il va proteja chiar pamantul pe care l-a muncit cu sudoarea fruntii.

Nici nu-i trece prin cap sa-si vanda ogorul, chiar daca nu prea mai are cui sa-l lase mostenire. La vie lucreaza si Domnica Bulgaru. Corpul i-a fost rapus de boala, dar chiar si asa, n-a renuntat la singura sursa de hrana. Chiar daca pe deal, doar doi-trei tarani se mai ingrijesc de pamant.

Cu putinii bani de la ajutor social, tinerii se ingramadesc la carciuma. Zi de zi, fac politica in fata unei sticle de bere si a unei pungi de seminte si-si plang de mila. Niciunul n-ar lua sapa din spinarea doamnei Ilinca.

Pamant au de unde munci. In Romania, tara cu soluri fertile si recolte care ar putea hrani intreaga Europa, peste 500.000 de hectare de teren agricol au cazut prada buruienilor. In loc de grau, cresc maracini. Proprietarii lor fie au murit, fie au fugit in lume. Nu aveau nici bani si nici tehnologie sa-l lucreze. Iar gandul ca vor ramane o viata la mila vremii i-a vaduvit de puteri. Mai ales ca anul trecut, an de seceta, au pierdut aproape tot.

Din pamantul nelucrat pierdem in fiecare an milioane de euro la bugetul de stat. Bani care, de exemplu, ar putea fi folositi pentru investitii si sisteme de irigatii. Poate asa, o sa producem mai mult si mai bine. Pana atunci, Romania sta si viseaza la recoltele record de acum 25 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Campanii » Romania pierde anual milioane de euro din pamantul nelucrat