Antena Meniu Search
x

Video Arderea ilegală a deșeurilor ar putea fi pedepsită cu închisoare până la 3 ani. Procuror: ”E o situație neacoperită penal, nu poți face nimic”

Arderile ilegale de deşeuri ar putea să fie pedepsite cu închisoare de până la 3 ani. E proiect de lege. Deşeurile carbonizate aduc anual milioane de euro grupărilor care se ocupă cu această afacere. Iar nouă, celor care respirăm aerul toxic, mai puţini ani de viaţă. Este semnalul de alarmă pe care îl tragem şi noi la Observator prin campania - După noi, gunoiul.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 03.12.2021, 19:47

Vezi și

Aproape 900 de tone de deşeuri au fost arse din 2019 până acum numai în Capitală şi în localităţile din jur. În schimb, doar două dosare penale au fost deschise de poliţia Ilfov pentru incendierea ilegală. Motivul? Legislaţia e depăşită de fenomen, iar autorii poluării scapă de cele mai multe ori basma curată.

Teodor Niță, procuror: ”Realitatea concretă e că nu pot fi pedepsiți, li se aplică niste amenzi care teoretic sunt trimise pentru executare la Fisc”.

Infracţiunile de mediu au cel mai mic procent de condamnare, nici măcar 1 la sută. Iar arderea de deşeuri nu e considerată o faptă gravă de către statul român, deşi ne umple plămânii de substanţe toxice şi ne scurtează viaţa. Un proiect de lege depus la Senat îşi propune să schimbe legea - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care se ocupă cu această afacere extrem de profitabilă.

Arderea ilegală a deșeurilor, neacoperită din punct de vedere penal

Pe acelaşi subiect

Teodor Niță, procuror: ”Singura sansa este incriminarea ca infracțiune. Este o situație total neacoperită din punct de vedere penal și nu poti sa faci absolut nimic”.

Dragoș Popescu, parlamentar, inițiator lege: ”Ne dorim să le dam un instrument atât poliției, cât și Parchetului să poata interveni și sa poata instrumenta dosarul de cercetare penală”

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Trebuie clar să treacă din domeniul contravenţiilor în domeniul penalului. Este nevoie și de alte acte normative pentru a elimina posibilitatea preluării acestor materiale strânse după arderi”

Comisarii de Mediu fac sesizări, anchetatorii au mâinile legate

În momentul de faţă, de cele mai multe ori, constatările comisarilor de mediu sunt baza dosarului penal.

Mihai Rădulescu, IGPR: ”Poliţiştii nu sunt specialişti în acest domeniu de aceea, de cele mai multe ori pentru probarea acestor fapte este necesară competenţa şi expertiza specialiştilor din Garda de Mediu”

La rândul ei, Garda de Mediu, instituţia care trebuie să protejeze tot ce ne înconjoară, nu are suficienţi angajaţi. Aşa că grupări bine organizate îşi văd mai departe nestigheriţi de arderile de deşeuri. Fenomenul este unul deosebit de grav. Particulele rezultate otrăvesc aerul pe care îl respirăm.

Ce pedepse sunt prevăzute de legea arderilor ilegale a deșeurilor

Cine şi cum va fi pedepsit dacă legea va trece de Parlament, rămâne în sarcina Parchetului. De cele mai multe ori, arderile ilegale de deşeuri sunt supravegheate de minori care nu pot răspunde în faţa legii.

Dragoș Popescu, parlamentar, inițiator lege: ”Va fi treaba Parchetului și a Politiei să intervină și sa ajunga la făptuitor”.

Teodor Niță, procuror: ”Asta este o tehnica total inutilă în fața legii pentru că cel care-l pune pe minor va raspunde”.

O altă propunere este ca şi îngroparea deşeurilor să fie pedepsită cu închisoare.

SOLICITĂRILE OBSERVATOR, PENTRU O ŢARĂ MAI CURATĂ

Reducerea punctelor de frontieră, pentru limitarea importurilor ilegale de deşeuri;

Puteri sporite pentru comisarii Gărzii Naţionale de Mediu;

Program naţional de colectare selectivă şi reciclare în şcoli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Arderea ilegală a deșeurilor ar putea fi pedepsită cu închisoare până la 3 ani. Procuror: ”E o situație neacoperită penal, nu poți face nimic”