Antena Meniu Search
x

4 soluții pe care le ai la dispoziție atunci când nu îți mai poți plăti creditele

6 din 10 români are credit la bancă și tot mai mulți dintre ei au dificultăți în a plăti împrumutul. Există, însă, câteva soluții pentru a fi la zi cu plățile.

6 din 10 români are credit la bancă și tot mai mulți dintre ei au dificultăți în a plăti împrumutul. Există, însă, câteva soluții pentru a fi la zi cu plățile.

Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut cu peste 7.000 într-o lună, arată datele Băncii Naționale a României, iar creșterea indicelui ROBOR ar putea determina noi restanțe, din cauza creșterii ratelor lunare. Pentru a evita acumularea de restanțe și raportarea la Biroul de Credit, poți apela la una dintre soluțiile pe care le pun băncile la dispoziție debitorilor în acest sens:

1. Refinanțarea, utilă în orice tip de credit

O primă soluție pentru a plăti la timp ratele o reprezintă refinanțarea. Este, totodată și un instrument folosit pentru a aduna toate împrumuturile în unul singur și pentru a plăti o singură rată. Citește ce presupune refinanțarea creditelor direct de la o sursă cu autoritate în domeniu și care îți poate oferi toate informațiile corecte în ceea ce privește această soluție.

Este printre cele mai utilizate instrumente de a administra datoriile, pentru că se pliază pe mai multe nevoi, de la refinanțarea mai multor credite cu unul singur, trecând prin refinanțarea creditelor de consum și ajungând la cele imobiliare.

2. Modificarea monedei în cea în care debitorul realizează veniturile

O altă soluție oferită de bănci este convertirea creditului la moneda în care debitorul este plătit. Această soluție a fost una de mare ajutor pentru românii care au luat împrumuturi în franci elvețieni, monedă care a crescut galopant într-o perioadă foarte scurtă și care a determinat și dublarea ratelor în unele cazuri. Pentru a elimina riscul unor alte creșteri din cauza fluctuaților unor monede, băncile oferă posibilitatea de a modifica moneda în care se plătește creditul.

Desigur, această modificare nu se face în orice condiții, ci după o discuție cu ofițerul de credite și după o analizare atentă a dosarului. De cele mai multe ori, însă, banca este de acord cu o conversie, deoarece este în interesul ei ca debitorii ei să nu rămână restanți.

3. Prelungirea duratei de creditare

O altă soluție pentru a plăti ratele lunare la un împrumut este solicitarea prelungirii duratei de creditare. Asta înseamnă că debitorul va plăti mai puțin în fiecare lună, dar pe o durată mai lungă de timp. Cu alte cuvinte, dacă ai luat un credit ipotecar pe o durată de 20 de ani, poți prelungi durata la 25-30-35  de ani, pentru a plăti mai puțin pe lună. Prelungirea înseamnă și restituirea, în final, a unei sume mai mari, însă, dacă te ajută să plătești la timp ratele, este o variantă de luat în calcul.

4. Amânarea pe o anumită perioadă de timp a obligațiilor de plată

Pe termen scurt, este o opțiune viabilă, ce poate veni în ajutorul debitorului atunci când trece prin dificultăți financiare. Este o scutire temporară de la plata ratelor și poate fi solicitată în urma diminuării veniturilor sau chiar a pierderii locului de muncă. Amânarea obligațiilor de plată poate fi totală sau parțială.

Printre alte soluții pe care le pun la dispoziție băncile debitorilor care au dificultăți în a-și plăti ratele se numără și modificarea datei scadente, schimbarea tipului contractului de credit sau acordarea dreptului de vânzare a bunului ipotecat urmată de rambursarea creditului.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri economice » 4 soluții pe care le ai la dispoziție atunci când nu îți mai poți plăti creditele