Economic

4 tipuri de compresoare cu aer

De Redactia Observator. Publicat pe 11.09.2020 la 12:14 Actualizat pe 11.09.2020 la 12:36

Dacă ar fi să facem un top al celor mai populare aparate aflate pe un şantier, compresoarele de aer sunt printre primele. Aceste se utilizează ca sursă de energie pentru ustensilele electrice fără de care activitatea pe şantier ar fi foarte mult încetinită.

4 tipuri de compresoare cu aer

4 tipuri de compresoare cu aer

gomagcdn.ro

Există mai multe tipuri de compresoare de aer, fiecare având propriile avantaje şi dezavantaje.

Tipuri de compresoare de aer

În funcţie de tipul mecanismelor interne, compresoarele de aer se pot clasifica în:

Compresoare cu deplasare pozitivă - Varietatea compresoarelor care generează energie prin deplasarea aerului se încadrează în categoria compresoarelor cu deplasare pozitivă. Chiar dacă principiul de funcţionare este acelaşi, acestea au la baza mecanisme interne diferite. Cavitatea prezentă în interiorul aparatului stochează aerul adus în interior şi, prin comprimarea, îi creşte presiunea şi energia potenţială.

Compresoare cu deplasare dinamică - Compresoarele de aer dinamice se bazează pe introducerea aerului cu ajutorul unor lame care se rotesc rapid şi restricţionarea acestuia pentru a crea presiune şi a genera energie cinetică statică în compresor.

Totodată, se diferenţiază patru tipuri de compresoare de aer:

Compresoarele de aer cu şurub

Echipate cu un sistem intern de răcire, compresoarele cu şurub sunt printre cele mai uşoare tipuri. Acestea nu au nevoie de multă întreţinere, sunt de dimensiuni mari şi pot necesita lubrifiere cu ulei. Principiul de funcţionare se bazează pe două rotoare interne care se învârt în sensuri opuse şi pe faptul că presiunea aerului dintre acestea creşte presiunea din incintă. Datorită faptului că sunt prevăzute cu un sistem de răcire intern, compresoarele de aer cu şurub sunt destinate utilizării continue şi au puterea cuprinsă între 5 şi 350 de cp.

Compresoare alternative

Deseori găsite pe şantierele mici precum garajele sau locuinţele, compresoarele alternative nu sunt concepute pentru utilizarea fără întrerupere. Acestea au mai multe piese mobile decât un compresor cu şurub şi, pentru o mişcare lină şi prevedera uzurii, necesită lubrifiere cu ulei.

Principiul de funcţionare al compresoarelor alternative se bazează pe existenţa unui piston în interiorul unui cilindru care deplasează aerul creând presiune. Totodată, compresoarele alternative se găsesc în variaţii multiple sau simple, ceea ce condiţionează intervalele de presiune pe care le pot crea. Astfel, pentru a dispune de mai multă putere, compresorul cu mai multe trepte este ceea ce ai nevoie, în vreme ce compresoarele cu o singură treaptă sunt ideale pentru proiectele mici.

Compresoare axiale

Compresoarele de aer axiale se pot regăsi pe nave sau avioane, ataşate la motoarele de mare viteză. Datorită faptului că sunt foarte eficiente, foarte scumpe şi, totodată, pentru că oferă mii de cai putere, compresoarele axiale sunt rezervate în special cercetărilor aerospaţiale.

Compresoare centrifuge

Compresoarele de aer centrifuge îşi bazează principiul de funcţionare pe încetinirea şi răcirea aerului pentru a acumula energie potenţială. Chiar dacă maşinile au dimensiuni mici, procesul de compresie în mai multe faze permite compresoarelor centrifuge să producă o cantitate mare de energie. Totodată, acestea necesită o întreţinere redusă faţă de compresoarele cu şurub sau a celor alternative şi există şi modele care nu au nevoie de ulei. Pentru că pot furniza până la 1000 de cai putere, compresoarele centrifuge se regăsesc pe şantierele de construcţii speciale, precum uzinele chimice sau oțelării.

De ce trebuie să ţii cont la alegerea compresorului de aer

Pe lângă modul de funcţionare şi capacitatea de producere a energie, există mulţi alţi factori de care trebuie ţinut cont la alegerea unui compresor de aer:

Necesitatea unui compresor fără ulei - în anumite medii de producţie, compresoarele de aer care necesită lubrifiere cu ulei pot crea probleme. Vaporii de ulei pot contamina aerul ceea ce este nefavorabil procesului de fabricaţie a produselor. Chiar dacă sunt mai scumpe, pentru a elimina riscul contaminării produselor, se poate folosi un compresor de aer care nu necesită lubrifiere cu ulei. Avantajul acestora este că înregistrează costuri de funcţionare mai mici şi piesele nu trebuie schimbate foarte des.

Necesarul de energie - în cazul proiectelor de construcţie de durate lungi se recomandă achiziţionarea unui compresor eficient din punct de vedere energetic.

Compresoare cu viteza fixă sau variabilă - datorită reglării cantităţii de energie furnizată, compresoarele cu viteză variabilă ajuta la economisirea de energiei şi bani. Pe de altă parte, compresoarele cu viteza fixă, din cauza faputului că se rotesc constant la aceeaşi viteză, prezintă dezavantajul că motorul va funcţiona până când maşina se opreşte complet. Deoarece compresorul funcţionează fără ca energia a fi utilizată, se înregistrează pierderi nefavorabile.

Compresorul de aer cu gaze naturale - Acesta foloseşte în locul motorinei sau a electricităţii gazele naturale şi este ideal pentru uneltele şi echipamentele electrice din fabricile de prelucrare chimică, rafinării de petrol sau instalaţii de producţie. Se remarcă prin eficienţa crescută, chiar şi la sarcini parţiale şi capacitatea mare de recuperare a căldurii.

În articolul

4 tipuri de compresoare cu aer

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Femeia care câștigă 46.000 de lire pe an din vânzarea de poze. Ce parte a corpului își fotografiază românca pentru banipe a1.ro
Puțini pot ghici ce meserie are bărbatul din imagini. Are un look înfricoșător, dar profesia este absolut obișnuităpe a1.ro
Salma Hayek, sexy în costum de baie la 54 de ani. Adevărul despre formele actriței hispanicepe a1.ro
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZIpe spynews.ro
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZIpe spynews.ro
Mai mulţi copii din Bucureşti nu sunt primiţi la şcoală de teama Covid-19! Directorul şcolii: "Le-am transmis să facă doar cursuri online"pe antenasport.ro
Ion Ţiriac, dezvăluiri fără precedent. Cum îl cheamă în acte pe miliardar: "Am încercat să îmi schimb numele!" A văzut prima dată pâine la 5 anipe antenasport.ro
Sacrificiul Sezonul 2pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Interviu exclusiv la "Sinteza zilei". Martor sub acoperire, dezvăluiri devastatoare despre Nicușor Danpe antena3.ro
Boala care ucide în liniște. Simptomele apar abia în fazele foarte avansatepe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Horoscop octombrie 2020. Luna octombrie este despre schimbări și energie pozitivăpe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 21 - 27 septembrie. Fecioarele se concentrează pe viața profesionalăpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • ieri la 23:59

Noile restricții impuse adâncesc și mai mult criza economică

  • Franța și Cehia sunt două dintre statele Uniunii Europene care impun noi restricții pentru combaterea coronavirusului.
Educatie • ieri la 23:51

Studenții cu bursă socială, care încep cursurile online, vor primi tablete de la stat

  • Premierul a spus că suma alocată este de 50 de milioane de euro
  • Banii urmează a fi decontați din fonduri europene, a precizat Orban
Social • ieri la 23:46

Copacii din parcul ce găzduiește operele lui Brâncuși, analizați cu un tomograf

  • Echipamentul cu care sunt consultați copacii a costat 100.000 de lei.
Extern • ieri la 23:29

Român mort în Anglia, incinerat fără acordul rudelor

  • Românul mort în Anglia avea 62 de ani.
  • Polițiștii englezi ar fi greșit adresa de mail a Consulatului României.
Social • ieri la 23:17

Simone Tempestini și copilotul său, pregătiți de Raliul Transilvaniei

  • Simone Tempestini și copilotul său sunt la un pas de un nou titlu național.
Eveniment • ieri la 23:04

Voluntari români și străini au schimbat fața cartierelor din Timișoara

  • Au ajuns la Timișoara voluntari inclusiv din Armenia și Belarus.
  • Proiectul ar putea fi extins la nivel național.
  • Cele mai importante subiecte ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Vezi toate știrile noi