Antena Meniu Search
x

Video A dat locul de muncă la birou pentru o meserie "doar a bărbaţilor". "Am fost privită foarte diferit"

Nu există meserii doar pentru bărbaţi, cum nu există meserii doar pentru femei. De aceea avem domni care lucrează în salone de înfrumuseţare şi femei care conduc şantiere de construcţii, de exemplu. De fapt, sunt tot mai multe doamne cu casca de protecţie pe cap şi cu bolobocul în mână. Să nu mai vorbim de cele care conduc echipajele de pompieri în cele mai dificile intervenţii. 

de Andra Dolana

la 10.04.2024, 18:14

Vezi și

Maria are doar 23 de ani şi se luptă cu flăcările cot la cot cu colegii ei pompieri. Este doar una dintre cele trei femei care lucrează în unitatea cu zeci de angajaţi. 

Maria Adina Toma, sergent majort în Departamentul de Pompieri Grozăveşti: La început a fost dificil, recunosc. Când lumea a auzit ce vreau să fac m-a privit aşa de sus. Sigur? Eşti fată, eşti şi micuţă, o să fie greu dar cu mult curaj, ambiţie, am reuşit. Există lucruri mai dificile dar fac o echipă bună cu băieţii, ne ajutăm unul pe altul. Adrenalina începe când sună alarma şi automat când auzi toate forţele. Prima intervenţie pe stingere atunci când mi s-a făcut şi botezul a fost la o casă, a durat cam 5 ore până să lichidăm incendiul şi toată lumea a fost teafără la final. După ce am văzut că m-am descurcat nu cred că există nimic doar pentru fete sau doar pentru băieţi

Nici viaţa pe şantier nu le sperie pe doamne, deşi este considerată muncă fizică, extrem de grea. Olga Salomia este una dintre puţinele femei care lucrează ca inginer constructor. 

Olga Salomia, constructor: Mie îmi place să zic că meseria asta m-a ales ea pe mine. Cel mai mult cred că îmi place adrenalina îi o dinamică extraordinară nu cred că aş putea avea alt job. Chiar abia aştept să pun mâna pe materiale când mă duc pe şantier pun mâna pe tot. Asta poate vine şi de la mama mea care e inginer mecanic 

Femeile cuceresc meseriile pentru bărbaţi

Şi dacă încă mai credeţi că femeile nu sunt buni şoferi, Anca doboară stereotipul cu 700 de kilometri străbătuţi zilinc la volanul unui camion. 

Anca Ujeniuc, şofer de camion: Am fost privită foarte diferit, încercau să mă demoralizeze, să îmi zică că nu e o meserie pentu fete, că nu ar trebui să las locul de muncă pe care îl aveam la birou. Dar după ce am luat meseria aşa în braţe a fost o foarte mare schimbare pentru că oamenii au văzut că de fapt se poate şi este un lucru absolut normal. Cel mai mult îmi place la această meserie libertatea pe care ţi-o dă. Îţi dă ocazia să întâlneşti persoane noi mereu şi să vezi locuri noi 

Şi studiile arată că femeile sunt mai implicate şi mai muncitoare decât bărbaţii, în orice domeniu de activitate. Ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piaţa muncii este de aproximativ 46%. Departamentul cel mai vizat este cel medical, urmează apoi educaţie şi resurse umane, însă întâlnim doamne şi în domenii în care ne aşteptăm mai puţin. 

Deşi România a făcut progrese pentru a combate inegalitatea între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, decalajul salarial rămâne destul de mare. Peste 21% a fost în 2023.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » A dat locul de muncă la birou pentru o meserie "doar a bărbaţilor". "Am fost privită foarte diferit"