Antena Meniu Search
x

Video A lăsat Spania pentru România, în urmă cu 23 de ani. Afacerea deschisă de Guzman într-un mic sat din Gorj: "Se caută în toată Europa"

Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren în România. Doar că noi nu apucăm să beneficiem de recoltă. Cea mai mare parte din aceasta pleacă la export, asta în timp ce la noi în pieţe ajung produse de la alţii, despre a căror provenienţă nu ştim prea multe. Sunt mulţi fermieri în România care au început să se orienteze spre produsele bio. Afacerile sunt mai costisitoare, dar cererea e mare. La fel, și prețurile.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 08:07

Vezi și

Diana Speretoiu, reporter Observator: O plantație de muri este prima din județul Gorj, care a obținut certficatul de agricultură ecologică. Acest certificat a fost obținut însă de producător după 4 ani de muncă și verificări atât în ce privește murele, cât și solul.

Guzman s-a stabilit într-un mic sat din Gorj în urmă cu 23 de ani. Și de atunci munceşte în agricultură. A început cu șofranul, pe care l-a atestat ca produs bio, apoi a trecut la plantații de muri. Acum are muri pe 8 hectare. Certificatul care atestă că produsele sunt eco îl ajută acum să vândă marfa mai ușor. Doar că tot ce produce ajunge peste hotare. Chiar și la el acasă, în Spania.

Guzman Aparicio, agricultor: În toată Europa, lumea caută produsele eco. Avem mulți clienți care ne cer, în primul rând, cultura ecologică și produsele să fie eco.

Românii, din ce în ce mai preocupaţi de agricultura ecologică

Pe acelaşi subiect

Nici nu s-au copt murele, că toată recolta e vândută. Estimează o producție de 20 de tone la hectar. De 3 ani, un alt fermier din zonă muncește pământul să culeagă fructe bio. A plantat 30 de mii de pomi fructiferi și arbuști. Abia în toamnă, va putea culege primele fructe.

Marius Andrei, agricultor: Muri, nectarini, caiși, nuci, cireși, vișini. În jur de 13-14 soiuri. E costisitoare agricultura ecologică. Foarte. 500 de mii de euro băgați până acum în 8 hectare.

Nu stropește livezile cu nicio substanță. Se asigură că au apă din belșug. Pentru asta, a introdus 40 de kilometri de conducte subterane care să ude toți pomii. Ce înseamnă agricultură eco?

Marius Andrei, agricultor: O combinație între ce-ți oferă Dumnezeu și cu ce poți tu să vii, să creezi în final un produs bio.

Primii 3 ani sunt de conversie, de pregătire a solului către agricultura bio.

Valentin Priporeanu, Direcția de Agricultură Gorj: Se merge numai pe substanțe biologice, nu se folosesc substanțe chimice de sinteză, pentru a fi certificate din punct de vedere biologic. Se ridică probe, merg la laborator.

Numai în județul Gorj, peste 150 de fermieri sunt pe lista celor care fac agricultură ecologică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » A lăsat Spania pentru România, în urmă cu 23 de ani. Afacerea deschisă de Guzman într-un mic sat din Gorj: "Se caută în toată Europa"