Video Afacerea cu care Vladimir dă lovitura, mai ales primăvara. Cu cât îşi vinde produsele ecologice
Se apropie Paştele, bucuria producătorilor de ouă. Vănzările şi preţurile vor creşte. Faţă de acum doi ani, ouăle din supermarket sunt mai scumpe cu 45%. În magazine au început să apară şi ouăle gata vopsite: specialiştii ne sfătuiesc să le evităm.
Vladimir Lăpădat are o mică fermă de păsări în Olt. Ouăle sunt livrate în supermarketuri, iar vânzările cresc în această perioadă. "Cererea creşte cu 30%. Undeva la 10.000 - 15.000 de ouă pe săptămână în plus faţă de cât livrăm în mod normal. Avem clienţi care ne sună şi îşi rezervă cantitatea. Pentru că vor să fie siguri că au cele mai proaspete ouă pe masă", spune Vladimir Lăpădat, producător.
Afacerea lui Vladimir: cât costă 10 ouă
Şi preţurile au mai crescut puţin. "În magazin avem caserole de 10 ouă şi de 6. Caserola de 10 ouă costă în jur de 20 de lei în magazin. Şi cea de 6 ouă 16 lei", adaugă Vladimir Lăpădat, producător.
Atât costă ouăle de cod zero, adică ecologice. Cele care au cod 3 sunt mult mai ieftine. Preţul poate fi şi la jumătate. O cutie cu 10 ouă e în jur de 10 lei, însă calitatea este pe măsura preţului.
- Afacerea lui Claudiu, în prag de faliment din cauza unei probleme vechi de 30 de ani din oraş: "Întâmpinăm...
- Afacerea care ia avânt în România. Marius ştie secretul succesului, iar kilogramul se vinde şi cu 150 de lei
- Afacere pornită din lenea consumatorilor. Hoţii fură PET-urile cu sigla SGR din pubele şi fac sume mari zilnic
"Cod 3 sunt acele găini ţinute în nişte cuşti, nu se mişcă, nu nimic. La întuneric. Sunt cele mai nesănătoase ouă. Ouăle cu cod 0 sunt mult mai nutritive. Pentru că găina a mâncat alimente certificate, ecologice. Plus că au spaţiu mai mult", spune Fabius Antal, nutriţionist. "Pe fiecare ou avem. Ca primă cifră, întotdeauna indică ce tip de ou este. Cod 0, 1, 2 sau 3", arată el.
Dacă într-o lună obişnuită un român consumă în medie 21 de ouă, în perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30. Producţia anuală la nivel naţional depăşeşte 6 milioane de ouă. Sunt mulţi care preferă să le ia direct de la ţărani. "Este cineva aici, o doamnă în vârstă de la care luăm tot timpul. Aduce de la ţară. 2 lei. Dar ne aduce ouă mai mari", povesteşte un client.
Cu cât se vând ouăle în piaţă
În pieţe, ouăle se vând la bucată. Iar preţul variază între 90 de bani şi 1,4 lei pe bucată. În supermarketuri, în ciuda datelor oficiale care spun că ouăle s-au ieftinit cu 5% în ultimul an, clienţii nu văd asta la raft. Iar dacă e să facem o comparaţie cu ultimii 2 ani, ouăle s-au scumpit cu peste 40%.
O cutie cu 30 de bucăţi costa, în 2022, 16 lei. Acum a ajuns la 23 de lei. "Preţul a crescut în ultimul an. Majoritatea se vor îndrepta către cele de categoria 1 sau de catogoria A. Sunt cele care vin imediat după cele ecologice", explică Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
Şi ouăle vopsite au început să apară în supermarketuri. N-ar trebui să le alegem, ne sfătuiesc specialiştii. "Pe caserole era data, pe ouă nu se mai vedea. Chiar dacă prin vopsire, data nu se mai vede pe ou, era obligat să ştanţeze după aceea data respectivă. Eu nu aş cumpăra ouă direct vopsite", mai spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
"Acei coloranţi pleacă de la 11-12 E-uri adăugate. Dădeam coaja de pe ele, colorantul era în ou", adaugă Fabius Antal, nutriţionist. O cutie cu zece ouă gata vopsite costă peste 25 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰