Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerea "nemuritoare" din care câțiva meșteri fac bani frumoși în Alba. Un singur produs costă 150 de lei

Pe vremuri, pălăria era un simbol al societăţii şi era nelipsită din garderobă. Femei sau bărbaţi, cu toţii purtau pălării care mai de care mai deosebite, prin care îşi afişau, astfel, statutul. Cu timpul, accesoriul a devenit din ce în ce mai des lăsat acasă, însă frumuseţea pălăriilor este încă apreciată de mulţi. Printre aceştia se numără şi câţiva meşteri din judeţul Alba, care duc mai departe o tradiţie şi o afacere cu pălării, începută acum 80 de ani.

de Redactia Observator

la 25.01.2023 , 17:05

În anii 40, la Alba Iulia, o mică afacere cu pălării prindea contur. Secretele meşteşugului au fost păstrate şi transmise mai departe familiei care duce astăzi tradiţia mai departe, într-un atelier din Ighiu. Aici, doamna Stolniceanu, meşter pălărier, lucrează de zor de dimineaţă până seara, pentru a confecţiona cele mai frumoase pălării. 

Maria Stolniceanu, meşter pălărier: Pălăria, după ce a fost apretată, pusă pe formă... s-a uscat, am scos-o de pe formă şi am tivit-o şi urmează să fie călcată, ca să putem să dăm dimensiunea borului. 

În atelierul din Ighiu, la loc de cinste se află o mașină de cusut clasică. Modelul Singer este chiar mașina la care au fost lucrate primele pălării, acum 80 de ani. 

Vezi și

Aura Raţiu, administrator atelier de pălării: La această maşină se face operaţiunea de pus înăuntru panglică sau piele, fiecare pe dimensiune, ca să fie pe mărimea omului. Pălăria după ce a fost apretată vine pusă pe abur. Ţinută apoi la savoaie, ca să o putem pune pe formă, după care intră la uscat 24 de ore. 

Pe acelaşi subiect

Deşi procesul de confecţionare al unei pălării este unul complex, cea mai mare satisfacţie este atunci când meşterii văd modelul purtat cu mândrie de cumpărători de seamă.

Maria Stolniceanu, meşter pălărier: Mitropolitul Ardealului poartă o pălărie creată de noi. 

În urmă cu zeci de ani, pălăria era un simbol al statului social

În timp, aceasta a devenit un accesoriu rar folosit, dar sunt destui cei care încă îl poartă, chiar şi cu ţinute sport. 

Aura Raţiu, administrator atelier de pălării: Mi-ar plăcea foarte mult să fac pălării care se purtau în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Deci să fie unicată acea pălărie, să nu o facem pentru mai mulţi, să o facem pentru o singură persoană. 

Pălăriile făcute la Ighiu au ajuns şi peste hotare. Preţul unei pălării confecţionate în fabrica de la Ighiu variază între 120 şi 150 de lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Afacerea "nemuritoare" din care câțiva meșteri fac bani frumoși în Alba. Un singur produs costă 150 de lei