Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Harta României se schimbă după cea mai lungă secetă din ultimul secol. Râuri lungi şi de 14 km au secat

Cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii 100 de ani schimbă harta României. Patru râuri au secat, 32 sunt în pericol să dispară şi ele. În Moldova, Transilvania, Oltenia şi Banat, în locul lor au rămas albii pline cu bolovani şi nisip. Zeci de mii de oameni din sute de localităţi primesc apă cu porţia, doar câteva ore pe zi.

de Diana Speretoiu

la 05.09.2024 , 19:36

La 20 de kilometri de Târgu Jiu te întâmpină un peisaj sterp şi neprimitor. Pietrele şi nisipul de acolo erau, până luna trecută, pe fundul unui curs lat de apă, învins, însă, de seceta care usucă pământul de aproape un an.

În albia râului Sohodol, care are o lungime de 14 kilometri, n-a mai rămas nici măcar un fir de apă. Mai găsim doar câteva băltoace, pietre şi nisip. Localnicii spun că râul n-a mai secat niciodată în această zonă. De atâta secetă, nici pânza de apă freatică nu a scăpat. În 388 de localități oamenii primesc apă cu porţia. "Aşa ceva eu n-am văzut. E strigător la cer. Nu avem apă şi avem la program, câte două ore, dacă ne nimerim acasă, bine, dacă nu, rămânem fără apă. Mor şi păsările de sete".

"E strigător la cer"

Vezi și

Situaţia este gravă! Patru râuri din ţară au secat, iar 32, din Transilvania, Moldova, Oltenia sunt în pericol să dispară din lipsei precipitaţiilor. “Este 100% compromisă fauna, populaţia de peşte. Resursa acvatică a dispărut pe toate segmentele pe unde apa a dispărut, dar avem probleme şi cu factorul poluant deoarece într-un debit scăzut o să avem o mai mare concentrare a poluantului”, spune Claudiu Fiu, Asociaţia Pescarilor Gorj.

"Perioadele îndelungate de secetă cum a fost cea de acum pot afecta pe termen foarte lung viaţa peştilor existând posibilitatea să dureze zeci de ani ca populaţiile de peşti să se refacă", explică Cristina Merfu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj.

Seceta severă a distrus şi rezervaţiile naturale. Delta Neajlovului, din Parcul Natural Comana, arată deprimant. Apele care au secat lasă vederii mâlul negru, crăpat de uscăciune. Zona verde, care atrăgea sute de turişti în fiecare sfârşit de săptămână, era casă pentru zeci de specii protejate de păsări şi plante.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Evenimente » Harta României se schimbă după cea mai lungă secetă din ultimul secol. Râuri lungi şi de 14 km au secat