Video Angajaţii care ar putea avea salariu minim de 4.500 de lei din toamnă. Vor fi însă taxaţi în plus cu 10%
Aproape două milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie ar putea câştiga mai mult din toamnă! Guvernul se pregătește să le majoreze lefurile. La fel şi celor din construcții, numai că lor le va tăia unele facilități fiscale. Măsurile ar fi trebuit impuse la începutul anului, ca să nu afecteze bugetele companiilor, spun economiştii.
Toamna ar putea aduce venituri mai mari pentru mai mult de o treime dintre angajații români.
Florentina Lazăr, reporter Observator: De la 1 septembrie salariul minim pe economie ar putea creşte de la 3.000 lei la 3300 lei brut. Asta înseamnă că venitul net ar putea creste cu aproape 100 lei. O alta majorare ar putea avea loc de la 1 ianuarie 2024, de la 3.300 lei la 3750 lei brut. Câștigul net va fi de 250 lei.
Haos în mediul de afaceri
Angajați: - Este nevoie de absolut orice creştere pentru că în final contribuţia celor care primesc salarii, pensii, orice formă de venit, se recuperează la buget.
- Fac studiile în România, apoi se întorc în ţările lor lor pe salarii mari. "În Franţa poţi câştiga la...
- Voucherele de vacanţă, în pericol să dispară. De ce ar putea fi eliminate tichetele de 1.450 de lei
- Angajaţii care ameninţă că pleacă iar la muncă "afară". Salariile lor ar putea scădea la 2.500 de lei
- Oricum eram în urmă şi să sperăm că vom ajunge la salariul normal din Uniunea Europeană.
Majorarea salariului minim va aduce, însă, haos în mediul de afaceri, spun antreprenorii.
Florin Jianu, președinte Consiliul Național al IMM-urilor: În septembrie deja bugetele alocate și execuția acestora e pe final. O mărire chiar și cu un mic procent ar putea duce la faliment zeci de mii de companii.
Și salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din toamnă de la 4.000 la 4.500 de lei brut. Cei 640 de mii de angajați ar putea fi obligați să plătească și contribuția la sănătate de la 10%, facilitate acordată lor în 2018, pentru a păstra forța de muncă în țară.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: Plata contribuţiei la sănătate este de bun simţ, oricare dintre noi care este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate plăteşte pentru ca să beneficieze de serviciile medicale.
Experţii fiscali spun că mărirea salariului minim trebuie făcută după elaborarea unei strategii fiscale pe termen lung. Majorările la interval de câteva luni bulversează mediul de afaceri.
Gabriel Biriș, expert fiscal: Problema mare este perioada scurtă de timp după care se aplică aceste creşteri. Salariul minim ar trebui să fie de astăzi pentru următorii cinci ani şi evoluţia lui. La noi lucrurile astea nu se fac.
Majorarea salariului minim va aduce la bugetul de stat venituri din impozite și taxe de peste 700 de milioane de lei până la finalul anului și 2,4 miliarde de lei în 2024. Altă sursă de venit pentru stat ar putea fi accizele la carburanți, majorate cu 50 de bani pe litru, în trei etape. În aceste condiţii, un plin de benzină sau motorină ar putea costa cu 6 lei mai mult de la 1 septembrie. Măsura este discutată în coaliția de guvernare, care nu a luat încă o decizie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰