Antena Meniu Search
x

Video Angajaţii care ameninţă că pleacă iar la muncă "afară". Salariile lor ar putea scădea la 2.500 de lei

Revoltă pe şantiere. Muncitorii în construcţii cer Guvernului să nu elimine facilităţile fiscale pe care le au. În caz contrar, ameninţă ei, vor pleca din nou în străinătate. Specialiştii, în schimb, cred că e nevoie de mărirea taxelor în agricultură, construcţii şi IT pentru că facilităţile nu se mai justifică acum, întrucât piaţa muncii şi-a revenit în ultimii 5 ani. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 20:34

Vezi și

Culiţă Ene lucrează de 30 de ani în constucţii şi spune că s-a întors din Germania tocmai pentru că putea câştiga la fel de bine şi în ţară. E profund nemulţumit de propunerea guvernanţilor de eliminare a facilităţilor fiscale şi spune că va face cale întoarsă dacă va primi un salariu mai mic. 

Fără angajaţi în construcţii

"Colegii sunt foarte supăraţi, asta discutăm de când a anunţat Guvernul. Dacă Guvernul nu ne dă cât de cât o portiţă să putem supravieţui şi aici, în România, noi o să ne orientăm de unde am venit", spune Culiţă Ene, dulgher.

"Portiţa" pe care au avut-o timp de cinci ani angajaţii din construcţii, agricultură şi IT a fost scutirea de la impozitul pe venit de 10%. În plus, şi contribuţiile pentru pensii şi pentru muncă sunt mai mici faţă de alte sectoare. Iar salariul minim brut este de 3.000 de lei în construcţii. 

Pe acelaşi subiect

Care vor fi consecinţele

"Consecinţele imediate vor fi, pe de-o parte, plecare multor specialişti, mai ales calificaţi, în vestul Europei, iar cei mai puţin pregătiţi vor pleca în piaţa neagră", este de părere Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii. 

"Acelaşi lucru îl spun şi angajatorii din IT. Avem datoria să contribuim fiecare la bunul mers al cetăţii. În momentul în care fiecare industrie care a ajuns să primească nişte privilegii continuă să lupte pentru ele, neînţelegând momentul istoric extrem de dificil, nu ne facem bine", spune Gabriel Biriş, consultant fiscal.

Salariile ar urma să scadă

O parte dintre fiscalişti cred că facilităţile celor din construcţii nu îşi mai au rostul, de vreme ce sectorul şi-a revenit după criza forţei de muncă din ultimii ani. Totuşi, patronatele susţin că pe şantiere ar mai fi nevoie de cel puţin 100.000 de muncitori şi că o schimbare a legislaţiei va duce, automat, şi la tăierea salariilor. 

"Un necalificat va trece de la 3.150 de lei la 2.500 de lei, dacă se elimină facilităţile în totalitate, iar dacă se elimină parţial, undeva la 2.800", adaugă Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii. În construcţii lucrează acum în jur de jumătate de milion de angajaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Angajaţii care ameninţă că pleacă iar la muncă "afară". Salariile lor ar putea scădea la 2.500 de lei