Antena Meniu Search
x

ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Antrepenorii vor mai multă predictibilitate în mediul afacerilor

Un joc de-a şoarecele şi pisica. Aşa descriu tinerii antreprenori relaţia cu statul, care nu îi ajută prea mult să performeze în privat. Şi-ar dori un mediu fiscal mai previzibil şi o gândire pe termen lung pentru dezvoltarea României.

Vezi și

Un joc de-a şoarecele şi pisica. Aşa descriu tinerii antreprenori relaţia cu statul, care nu îi ajută prea mult să performeze în privat. Şi-ar dori un mediu fiscal mai previzibil şi o gândire pe termen lung pentru dezvoltarea României.

De mai bine de un an, Sorin Moldoveanu învaţă cum să conducă o afacere de lux: îmbrăcămintea făcută la comandă. Are un atelier în buricul Capitalei şi cunoaşte toate secretele industriei.    

"Sa fii antreprenor in Romania inseamna sa iei piept cu foarte multe incercari", spune Sorin.

Birocraţia l-a făcut să piardă mult timp pe la cozi, dar asta nu l-a descurajat. Ce-l încurcă, însă, e mediul instabil în care se fac afaceri în România.  

Pe acelaşi subiect

"Noi avem nevoie de mai multa predictibilitate. Pentru ca tot timpul te astepti sa se intample ceva. Nu ştii ce", explică tânărul.

Nu e uşor pentru patroni, nu e parfum de roze nici pentru angajaţi. Salariaţii de la noi sunt printre cei mai prost plătiţi europeni. Bulgarii stau mai prost ca românii, iar cei din ţările nordice o duc cel mai bine. 

Chiar şi cu salarii mici, din cauza birocraţiei şi a schimbărilor dese de legislaţie, mediul privat din România generează mai puţine locuri de muncă. <HARTA> Potrivit ministerului Muncii, în 2016, aproape 420 de mii de români nu au avut unde să meargă la serviciu. Cei mai mulţi şomeri au fost în Dolj, Teleorman şi Galaţi. Nici în Bucureşti nu a fost uşor anul acesta. Şomajul în rândul tinerilor cu studii superioare e în creştere, de la an la an. A ajuns să reprezinte un sfert din numărul total al celor fără loc de muncă. Chiar şi aşa, antreprenorii spun că soluţii pentru dezvoltarea mediului economic există. 

"Sunt lucruri care se pot schimba, in schimb nu am stat - si cred ca asta e in sangele antreprenorilor - sa ne plangem la stat  si nu am stat dupa altcineva sa ne facă treaba", spune David Canta, antreprenor.

David face tranzacţii imobiliare în zona industrială şi de birouri. Domeniul e diferit, dar se loveşte de aceeaşi problemă. 

Ne gandim tot timpul de la trimestru la trimestru, tocmai de aceea cred ca sunt proiecte mari care nu pot fi facute niciodata daca nu ne schimbam atitudinea. 

Puţini speră, însă, la o schimbare. Un alt studiu realizat de Avangarde în luna octombrie arată că şapte din zece români cred că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită. 'Temerile cele mai serioase sunt legate de locurile de munca şi de nivelul pensiilor şi al salariilor. Doar cinci procente dau atenţie clasei politice şi infrastructurii, două dintre elementele cheie în dezvoltarea economică, spun antreprenorii. 

Antreprenorii speră ca noul Legislativ să vină cu măsuri care să încurajeze mediul economic. Poate aşa vor fi atraşi şi investitorii străini, care preferă ţările vestice pentru afaceri. Acum, jumătate dintre proiectele de investiţii străine şi unul din trei locuri de muncă generate de acestea merg către Marea Britanie, Germania şi Franţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Antrepenorii vor mai multă predictibilitate în mediul afacerilor