Antena Meniu Search
x

Video Antreprenorii care vor primi bani de la Guvern pentru dezvoltarea afacerilor. Fondurile sunt nerambursabile

Guvernul vrea mai multe produse româneşti la raft şi a decis să sprijine procesatorii cu fonduri nerambursabile pentru a-şi dezvolta afacerile. Banii sunt bineveniţi, spun antreprenorii, însă experţii nu sunt la fel de optimişti. Importurile vor continua să crească. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 18.10.2023, 20:30

Vezi și

Pâinea şi chiflele artizanale făcute în această brutărie ajung în băcănii şi pe mesele restaurantelor. De multe ori însă, Maria Acristei nu-şi poate vinde bunătăţile, din cauza pieţei invadate de produselor din import

Maria Acristei, proprietar brutărie: 80-90% din panificaţia pe care o folosesc restaurantele este din import, congelată. Problema cea mai mare pe care o avem în negocieri cu restaurantele, chiar dacă le plac produsele noastre şi le apreciază calitatea, preferă să cumpere produse mai ieftine. 

Aceeaşi problemă o are şi Ionuţ Grama, care deţine o mică fabrică de ulei în Vrancea. Până acum, n-a reuşit să-şi vândă uleiul în marile magazine. 

Ionuţ Grama, proprietar fabrică ulei: Avem o sticlă de ulei de floarea soarelui, presat la rece. E metoda tradiţională, în care singurele tratamente aplicate uleiului sunt unele mecanice. Din păcate, sunt puţini producători care ajung cu uleiul în supermarketuri. Mare parte din uleiuri sunt din import, în principal din Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Statul oferă procesatorilor bani nerambursabili pentru a-şi dezvolta afacerea

Un ajutor pentru astfel de antreprenori vine de la Ministerului Agriculturii prin programul INVESTALIM, care se va lansa pe 27 octombrie. Statul oferă procesatorilor bani nerambursabili pentru a-şi dezvolta afacerea. 

Maria Acristei, proprietar brutărie: Am investi în echipamente. Şi cuptoare, şi divizoare, camere de frig, malaxoare, maşini de răcire. Sunt foarte multe echipamente de care avem nevoie, toate extrem de scumpe. 

Ionuţ Grama, proprietar fabrică ulei: O susţinere din partea statului ajută la o amortizare mai rapidă a investiţiilor şi ne-ar face business-ul mai uşor. 

Bugetul total al programului este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Pot primi finanţare procesatorii de carne, fructe, legume, lactate, pâine, zahăr şi ulei. Iar cei care vor să aplice trebuie să-şi propună o investiţie minimă de 500.000 de euro, iar contribuţia proprie să fie de 25%.

Ce spun experţii despre măsura gândită de Guvern

Socoteala Guvernului nu se potriveşte cu cea din realitate, spun experţii. Şi la raft nu se vor înmulţi produsele autohtone. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Poate ar fi fost bine să ne gândim şi la furnizarea materiei prime. Vă dau un exemplu. Suprafeţele cultivate cu roşii s-au redus. Suprafeţele cultivate cu ceapă. Cultura de sfeclă a scăzut foarte mult. 

În tot acest timp, importurile de alimente au crescut. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: În momentul de faţă, pe rafturile marilor reţele comerciale, 70% din alimente provin din import. Producem cu frâna pusă. 

Deficitul comercial de produse procesate a crescut de 3,5 ori în ultimul deceniu, până la 4,6 mld. euro anul trecut. În topul produselor importate se află carnea, lactatele, legumele şi fructele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Antreprenorii care vor primi bani de la Guvern pentru dezvoltarea afacerilor. Fondurile sunt nerambursabile