Antena Meniu Search
x

Bacşişul ar putea fi în din nou impozitat. Ospătarii sunt supăraţi: 'Nu cred că economia ţării stă în asta'

Bacşişul ar putea fi în curând impozitat! Asta îşi doresc cei din organizaţiile de hoteluri şi restaurante, dar nu şi ospătarii, care se plâng de venituri mici.

Vezi și

Bacşişul ar putea fi în curând impozitat! Asta îşi doresc cei din organizaţiile de hoteluri şi restaurante, dar nu şi ospătarii, care se plâng că au venituri mult prea mici. 16% ar urma să fie taxa aplicată pentru bacşişuri.

Un ospătar are un salariu de 1.400 de lei pe lună, însă din micile atenţii ale clienţilor ajunge să câştige şi dublu. Dacă ar fi impozitat, bacşişul care îi ajunge în buzunar ar scădea cu 16%.

Nu suntem de acord cu impozitarea lui şi nu cred că în România lui 2017, economia ţătii stă în tips-ul chelnerului. În acest sector, din alimentaţie publică noi trăim din tips, explică un ospătar.

Însă valoarea acestei pieţe depăşeşte 600 de milioane de euro anual.

DANIEL MISCHIE, director restaurante:

Astfel ne referim la sumele de bani care se dau voluntar de către client ospătarului, ele trenbuie să fie scutite de tva, deci cu tva 0 şi impozitate cu impozitul pe venit de 16%. Bacşişul care va fi dat caş nu va fi supus impozitării.

Ci doar cel oferit cu cardul sau prin ordin de plată. România nu ar fi singura ţară în care bacşişul s-ar impozita. Măsura este deja implementată în Franţa, Marea Britanie şi Italia.

Românii dau bacşiş undeva între 7 şi 8 la sută. Există, însă, o regulă nescrisă acre spune că bacşişul ar trebui să reprezinte 10% din valoare notei. Adică, dacă avem o notă de plată de 50 de lei, tipsul n-ar trebui să depăşească 5 lei.

Deocamdată, între Ministerul Finaţelor şi  Organizaţia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania nu s-a luat o hotărâre clară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Bacşişul ar putea fi în din nou impozitat. Ospătarii sunt supăraţi: 'Nu cred că economia ţării stă în asta'