Antena Meniu Search
x

Silicon Valley Bank va fi cumpărată de First Citizens. Creditorul va prelua depozite de 56 mld. de dolari şi împrumuturi de 72 mld.

Banca americană First Citizens (FCNCA.O) a declarat luni că va achiziționa depozitele și împrumuturile Silicon Valley Bank (SIVB.O), creditorul care a dat faliment la începutul acestei luni, precum și anumite alte active, a anunţat Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), transmite Reuters

de Redactia Observator

la 27.03.2023, 10:27

First Citizens este de acord să cumpere Silicon Valley Bank
First Citizens este de acord să cumpere Silicon Valley Bank - Profimedia Images

First Citizens a spus că tranzacția a fost structurată pentru a-și păstra poziția financiară solidă, iar compania combinată rămâne rezistentă, cu un portofoliu divers de credite și bază de depozite. În cadrul acordului, unitatea First–Citizens Bank & Trust Company va prelua active SVB de 110 miliarde de dolari, depozite de 56 de miliarde de dolari și împrumuturi de 72 de miliarde de dolari.

"Abordarea prudentă a managementului riscului va continua să protejeze clienții și acționarii în toate ciclurile economice și condițiile de piață", se arată în comunicat.

17 foste sucursale ale SVB vor începe să funcționeze ca o divizie a First Citizens Bank

FDIC a spus că achiziția a aproximativ 72 de miliarde de dolari din activele SVB a avut o reducere de 16,5 miliarde de dolari. "FDIC estimează că costul eșecului Băncii Silicon Valley pentru Fondul său de Asigurare a Depozitelor (DIF) este de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Costul exact va fi determinat atunci când FDIC va înceta administrarea judiciară", se spune.

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 90 de miliarde de dolari în titluri și alte active de la SVB vor rămâne în administrare judiciară pentru dispoziție, a adăugat autoritatea de reglementare. De luni, cele 17 foste sucursale ale SVB vor începe să funcționeze ca Silicon Valley Bank, o divizie a First Citizens Bank. First Citizens are active în jur de 109 miliarde de dolari și depozite totale de 89,4 miliarde de dolari.

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit la jumătatea lunii martie

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit la jumătatea lunii martie - este al doilea mare faliment bancar din istoria Statelor Unite. Băncile americane au pierdut 100 de miliarde de dolari din valoare, iar cele din Europa, 50 de miliarde. Banca a fost parteneră pentru aproape jumătate din companiile de tehnologie și sănătate din Statele Unite finanțate prin capital de risc, iar multe și-au retras depozitele acum.

Autorităţile de reglementare fiscală din California au închis banca, recunoscută ca principalul creditor al start-up-urilor din domeniul tenologiei. "Silicon Valley Bank a fost standardul de aur în ceea ce privește startup-urile și companiile tehnologice și capital de risc", spune Stefan Kalb, client Silicon Valley Bank.

Cum s-a ajuns la falimentul Silicon Valley Bank

Cum a ajuns, însă, la faliment banca preferată a start-up-urilor tech din Statele Unite, se întreabă toată lumea. Investiţiile în aceste start-up-uri i-au dublat averea administrată (de la 115 miliarde de dolari în 2020, la 209 miliarde la sfârşitul anului trecut) şi o listă de clienţi ce cuprindea companii solide, ca Airbnb, Fitbit şi Pinterest. 

A investit, însă, în titluri de stat, a căror valoare a scăzut. Apoi, Silicon Valley Bank a pierdut mulţi clienţi de la începutul anului din cauza creşterii ratelor şi a prăbuşirii pieţei cripto, în care investiseră multe companii care îi datorau bani.

În urmă cu doar câteva săptămâni, directorul executiv al băncii anunţa ceva probleme, dar în niciun caz o catastrofă. "Ne aşteptăm ca în 2023, în prima jumătate a anului, să vedem o scădere în capitalul de risc, chiar mai mare decât până acum, dar în a doua jumătate va exista o îmbunătăţire moderată, care va anticipa un 2024 mult mai bun", spunea Greg Becker, director executiv SVB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Silicon Valley Bank va fi cumpărată de First Citizens. Creditorul va prelua depozite de 56 mld. de dolari şi împrumuturi de 72 mld.