Video Bijuteria arhitecturală care îşi va recăpăta strălucirea de acum 200 de ani. Clădirea din inima Capitalei a intrat în restaurare
Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei îşi recapătă strălucirea de acum 200 de ani. Clădirea din centrul oraşului care se întinde pe 3.000 de metri pătraţi, a intrat în restaurare. Bijuteria arhitecturală de secol 19 va fi consolidată şi refăcută după planurile iniţiale. La un an de la ultima filmare în palat, monumentul istoric şi-a deschis din nou porţile unei echipe Observator.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Reşedinţa domnească de protocol a fostului premier, Barbu Ştirbey, e înconjurată de schele. Muncitorii lucrează de zor. Aşa arăta acum un an palatul Ştirbey şi aşa arată acum.
Rareş Iancău, reprezentant companie lucrări: Execuţia lucrărilor a început acum o lună, cu desfacerea elementelor arhitecturale cu valoare monumentală şi pregătirea subsolului pentru prima etapă a consolidării.
Întărirea fundaţiei, vitală pentru siguranţa şantierului
Întărirea fundaţiei este vitală pentru siguranţa şantierului. Subsolul arată şi astăzi impresionant.
Andreea Milea, reporter Observator: Primele lucrări au început în curtea interioară a palatului aici unde va fi amenajată o piaţetă dar şi în pivniţă, unde a fost decopertat tot stratul de deasupra cărămizii. Cum vor arăta aici lucrurile după ce se încheie şantierul?
Rareş Iancău, reprezentant companie lucrări: Cărămida va rămâne aparentă în viitoare amenajare conform planului iniţial. Va fi restaurată, integral, rostuită, sigilată.
Andreea Milea, reporter Observator: Deşi este veche de 200 de ani, cărămida de aici este într-o stare foarte bună. Tot ce vedem aici a fost spart, înainte era ciment iar în locul lui o să fie puse plăci de marmură.
Din subsol se furau vinuri de colecţie
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Palatul avea nişte subsoluri foarte ample în care au existat depozite de vin din care uneori se fura. Se furau vinuri de colecţie. Era o rezervă de vinuri mai oficială, să spunem.
În paralel cu lucrările de la subsol, sunt decopertaţi pereţii palatului. Podeaua de lemn va fi înlocuită cu una identică iar sobele au fost deja demontate bucată cu bucată pentru a fi restaurate.
Statul român a deţinut clădirea timp de 46 de ani, timp în care multe finisaje şi elemente de arhitectură au fost distruse sau modificate. Toate vor fi refăcute după proiectul iniţial din 1835.
Clădirea a fost subiect de scandal şi controverse
După Revoluţie, clădirea a fost subiect de scandal şi controverse. A fost retrocedată urmaşilor familiei Ştirbey şi deşi statul a avut mai multe ocazii să cumpere monumentul istoric, de fiecare dată nu a avut bani. În 2005, moşternitorii au vândut cu 11 milioane de euro palatul unui om de afaceri, care a vrut să contruiască aici un mall şi un bloc-turn însă proiectele nu au fost aprobate. De cinci ani, palatul Ştirbey are un nou proprietar.
Mario Kuibuş, arhitect: În 1880 a fost un nou arhitect invitat, Hartman, completând nu numai faţada dar şi curtea, amenajând-o, creând şi spaţiu pentru caleşti, aşa-zisa remiză care este un element important.
Lucrările pentru restaurarea palatului vor dura doi ani
Actualul proprietar vrea reconstruiască remiza pentru trăsuri: "Lucrările nu au început încă pentru că avizul pentru defrişarea vegetaţiei spontane nu a fost eliberat de primăria Capitalei".
Lucrările pentru restaurarea palatului vor dura doi ani. Proprietarul vrea ca palatul să rămână deschis pentru activităţi culturale, iar remiza de trăsuri ar putea deveni restaurant.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰