Video Boicotul promovat de Călin Georgescu nu s-a mai ţinut. Candidatul pro-rus a mers în piaţă, clienţii au preferat "produse româneşti" din supermarketuri
Anunţul lui Klaus Iohannis a schimbat tema unui protest ilegal din Piaţa Victoriei şi a provocat violenţe. Chemaţi de Călin Georgescu să boicoteze marile magazine, sute de oameni s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să intre în Guvern. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au ridicat mai mulţi demonstranţi care aveau arme albe la ei. În cele din urmă, boicotul hipermarketurilor a fost un eşec.
Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei la îndemnul lui Călin Georgescu de a boicota marile lanţuri de magazine. Protestatarii au urmărit pe telefoane discursul preşedintelui Klaus Iohannis şi au luat foc când au crezut că nu vrea să demisioneze.
"Este un demers inutil, pentru că oricum, după puţine luni, plec din funcţie", a declarat Klaus Iohannis.
După primele cuvinte, protestatarii au devenit violenţi. Oamenii au rupt cordonul şi încearcă să ajungă în curtea Guvernului.
Un boicot ratat
- Preţul florilor a explodat în apropiere de Valentine' s Day. Trandafirii pot ajunge la 35-40 de lei firul, iar...
- Boicotul promovat de Călin Georgescu nu s-a mai ţinut. Candidatul pro-rus a mers în piaţă, clienţii au preferat...
- De câţi bani are nevoie o familie din România, pentru a-şi menţine nivelul de trai în situaţii neprevăzute
- Prețul gazelor naturale a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani în Europa
- Boicotul supermarketurilor din România, primele efecte. Reducerile anunţate de marile magazine
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor şi au scos din mulţime şase persoane violente. Au găsit asupra lor inclusiv arme albe. Un cetăţean polonez avea un briceag la el, iar alt protestatar a fost prins cu un cuţit. Piaţa s-a calmat când Klaus Iohannis a anunţat că pleacă de la Cotroceni.
Boicotul anunţat, însă, nu s-a mai ţinut. În marile lanţuri de magazine, clienţii au făcut şi astăzi cumpărături ca într-o zi obişnuită.
"M-a stimulat să vin la cumpărături". "Trebuie să mai şi mâncăm. Dar cumpărăm produse româneşti", spun clienţii.
"Traficul consumatorilor este caracteristic unei zile de luni, în luna februarie", a declarat George Bădescu, preşedinte Asociaţia Marilor Retaileri.
Şi premierul a fost la supermarket.
"Jumări boiereşti. N-am probleme cu colesterolul, deci îmi permit jumările. Trebuie intervenit legislativ şi toată gama de produse să aibă acelaşi adaos comercial", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
"Îi rog pe toţi să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
În lupta cu boicotul, retailerii caută soluţii şi apelează la reduceri de preţuri. În acest supermarket, clienţii găsesc la raft astfel de etichete care indică preţul mai mic. Sunt ataşate la o mie de produse, iar reducerile ajung până la 25%.
"De la lactate, la băcănie, la produse de îngrijire a casei şi multe altele, produse esenţiale. Mai mult de 93% din furnizorii noştri sunt locali. Peste 90% din vânzările marca proprie sunt dezvoltate cu furnizori locali", a declarat Narcis Horhoianu, Director de Marketing si E-commerce.
A boicotat supermarketurile Călin Georgescu. A mers în piaţă pentru a cumpăra de la producătorii locali. Le reproşează retailerilor că nu-şi raportează profitul şi că deschid tot mai multe case de marcat automate.
"E o idee trăsnită, de natură să amplifice antagonismul ăsta între români şi străini, săraci şi bogaţi. Domle, multinaţionalele astea care ne jupoaie şi îşi transferă profiturle în străinătate şi sug seva ţării. Aiurea. Vedem că toate lanţurile au profituri declarate de sute de milioane si chiar peste un miliard", a declarat Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.
Autorităţile lucrează la directiva prin care adaosul comercial pentru produsele româneşti să fie identic. Aceasta s-ar putea aplica în câteva luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰