Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Anunțurile postate de români pe porți: cu cât vând porcul de Crăciun. "Îl tăiem noi, vi-l facem sferturi, jumătăți"

Se tranşează ultimele negocieri pentru porcul de Crăciun. Iar tradiţia iese câştigătoare în faţa legii: mulţi preferă să cumpere animale din gospodăriile oamenilor, asta deşi există riscuri pentru sănătate şi pot fi amendaţi. Deşi preţul a crescut semnificativ în preajma sărbătorilor, carnea de porc este printre produsele cel mai puţin afectate de scumpiri în acest an. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.12.2022, 19:32

Vezi și

Călugăreni, Giurgiu. La doar de 30 de kilometri de Capitală, cine vrea preparate tradiţionale pe masa de Crăciun, îngraşă porcul în Ajun. Şi caută animale de cumpărat din casă în casă. Porci sunt pe alese: pe fiecare poartă sunt anunţuri de vânzare. 

"De la 120 până la 150-160. 14 lei este kilogramul, în viu. Tăiat e 17 lei. Îl tăiem noi acolo, vi-l facem sferturi, jumătăţi, cum spuneţi", spune un vânzător.

Ca să ne ajute să tranşăm afacerea, gospodarul ne invită să vedem animalele. Ne garantează că porcii au fost crescuţi doar cu mâncare naturală şi sunt perfect sănătoşi. 

Î: Are toate, analize, tot ce trebuie? 

Pe acelaşi subiect

R: Îţi dau dintre coaste să-i faci analiza. Te opreşti la 1 decembrie, plăteşti 15 lei. Dacă există, n-am avut niciun caz, vii şi mi-l aduci înapoi. 

Legea e însă clară: e interzisă vânzarea cărnii de la animalele crescute în gospodării

Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA: Gospodăria populaţiei nu este o măcelărie şi un loc de unde se poate achiziţiona carne. Porcii care se sacrifică în gospodăria populaţiei fac obiectul consumului familial.

Numai că, în locurile autorizate, carnea de porc e mai scumpă. 

Marian Grasu, măcelar: Noi o luăm de la Braşov.  Carne românească. Avem pulpa de porc fără os, la 24 de lei, fleica de porc pentru cârnaţi şi sarmale la 23 de lei. Ceafă de porc fără os la 32 de lei. Cotletul cu os la 26 de lei. 

Cei care vând ilegal carne sunt pasibili de amenzi. 

Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA: Sancţiunile pot ajunge până la 20.000 mii de lei. Chiar dosare penale şi cercetări mai amănunţite. Nu de puţine ori se înregistrează toxiinfecţii alimentare. 

În România există, în prezent, zeci de focare active de pestă porcină. Anul acesta au fost sacrificate în jur de 190 000 de animale pentru a combate boala. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » CAMERA ASCUNSĂ. Anunțurile postate de români pe porți: cu cât vând porcul de Crăciun. "Îl tăiem noi, vi-l facem sferturi, jumătăți"